Budapesten húznák fel Közép-Európa legnagyobb mecsetét

Több mint valószínű, hogy korábban nemzetbiztonsági okok miatt nem épült iszlám központ Budapesten. Lehet, hogy most fog. Az iszlam.com Facebook-oldalán jelent meg egy új videó a Budapestre tervezett nagyméretű mecsetkomplexum látványterveiről.

A projektet a bejegyzés szerint a török vallásügyi minisztérium indította és támogatja – számolt be a Vigyazo.blog.hu oldal.

Az iszlam.com oldalán látható a Budapestre tervezett mecsetkomplexum látványterve
Az iszlam.com oldalán látható a Budapestre tervezett mecsetkomplexum látványterve
Forrás: iszlam.com

A videót egy Ankarában működő vallásügyi alapítvány publikálta. A négy minaret között álló mecsetkomplexum és a hozzá kapcsolódó, több hektáros épületegyüttes szállodával, étteremmel nemcsak Magyarország, hanem a közép-európai térség legnagyobb muszlim vallási központja lehet – állapította meg a blog. A hírben említett Iszlam.com a Magyarországi Muszlimok Egyháza oldala. Sulok Zoltán, az egyház vezetője lapunknak azt mondta, hogy semmit nem tud a tervekről. Ha vannak is ilyenek, azokat nem az ő egyházának közreműködésével akarják megvalósítani.

A Vigyazo.blog.hu – bár részleteket nem sikerült megtudnia – több forrásból úgy értesült, hogy a projektet a X. kerületben, Kőbányán tervezik megvalósítani, és a török nagykövet már tárgyalt is a polgármesterrel. Az Index azt az információt kapta, hogy egész pontosan a Fehér útnál van a kiszemelt helyszín. A török nagykövetség nem nyilatkozott, míg Kovács Róbert kőbányai polgármester az Index kérdésére elismerte, hogy a török nagykövetség érdeklődött a terület iránt, és 2014 végén személyesen is megkeresték.

A szóban forgó terület azonban nem a kerület, hanem a főváros tulajdona. Szűcs-Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatója későbbre ígért tájékoztatást. Ennél többet lapunknak se mondott. Az 1998–2002 között hatalmon lévő első Fidesz-kormány idején is érkezett olyan megkeresés a kabinethez, hogy biztosítson telket egy iszlám központ és mecset építéséhez – mondta el utólag egy nyilatkozatában Semjén Zsolt, aki abban az időben az egyházi ügyekért felelt.

A Fidesz-kormány kezdetben hajlott az ötlet támogatására, az illetékes államtitkárság végül mégis elutasította a kérést. Hivatalos indoklást nem lehetett hallani, de tartotta magát a vélemény, hogy a kormány hazai és külföldi titkosszolgálatok figyelmeztetésére állt el a tervtől. A központ létrehozása azzal a kockázattal járt volna ugyanis, hogy Magyarország a térség „muszlim gócpontjává” válik. Később nem valósult meg a XI. kerületben, a Sas-hegy lábához tervezett iszlám központ sem, amely ellen tiltakozó aláírásgyűjtés is indult. A fideszes Kupper András akkor kijelentette: „Nem lehet cél az, hogy elinduljon egy olyan folyamat, amely a fővárosban vallási vagy etnikai alapon elkülönülő szigetek létrehozásához vezet.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.