Orbán kockás ingben csónakázott fő rajongójával, Kaczynskival

Kedden Budapesten tárgyal Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt nagyhatalmú elnöke - közölte a lengyel távirati iroda (PAP).

 Viszonylag rövid időn belül ez lesz a második találkozó a két pártvezető között. Előzőleg Orbán utazott a nyár elején a dél-lengyelországi, (egykor a történelmi Magyarországhoz tartozó) Nedecbe (Niedzica), ahol igen zártkörű tárgyalást folytatták Kaczynskivel. Most feltehetően a Brexit következményeiről, az EU tervezett reformjáról és a két államban nagyon hasonló módon végrehajtott politikai változásokról beszélnek.

Az előző találkozón még csak találgathatták, milyen következményekkel járhat több százezer Nagy-Britanniában dolgozó lengyel és magyar sorsára a kilépés.

Theresa May, az új brit miniszterelnök július végén Varsóban tárgyalt Beata Szydlo lengyel kormányfővel. Akkor azt állították, hogy a kölcsönösség alapján szabályozzák az egymás országaiban dolgozó, élő állampolgáraik helyzetét. Orbán – hírek szerint – élére akar állni az EU reformját követelő „visegrádi mozgalomnak".

Feltételezhető, hogy ehhez akarja megszerezni a mindig lassabban és megfontoltabban fellépő lengyel diplomácia támogatását.

 



 

A lengyel kormánypárt egyébként is elhúzódó konfliktusban van Brüsszellel – most éppen az lengyel Alkotmánybíróság (AB) státuszának változtatása miatt. A szejm a közelmúltban újra módosította az AB-törvényt, de ez aligha elégíti ki az EB igényeit. Az európai uniós szervek folyamatosan a jogállamiság betartására intik Varsót, s fenyegetik a megtorló lépések bevezetésével. Jól tudott, hogy Kaczynski nem akar engedni, de nem szeretné, ha a viszony veszélyesen megromlana – ehhez is kérheti OV tanácsait és segítségét.

 

 


 

A menekültek befogadása ügyében a két politikus között nincs alapvető különbség – ugyanazt a demagóg, idegengyűlölő retorikát használják, amellyel a társadalom félelmeit akarják gerjeszteni. Biztosan szóba kerül a keleti kérdés is. Kaczynski Orbánnal ellentétben nem tett oroszbarát gesztusokat eddig, de nem is bírálja a Fidesz Putyin irányába tett lépéseit az utóbbi időben.

Egy csónakban

A konzervatív lengyel pártvezért Orbán Viktor és Kövér László elvitték egy körre motorcsónakozni - írja az index.hu.  A portál a lengyel politikus kísérőinek Twitter-fotói alapján alapján számol be a történtekről.

 



 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.