Újra indulhat ősszel a kémper

Bűncselekmény elkövetését a több mint hatvan tanú és az ügyészség által felsorakoztatott más bizonyítékok alapján sem sikerült valószínűsíteni – állította a Szilvásy György egykori titokminiszter, valamint a polgári titkosszolgálatok két korábbi vezetője ellen kémkedés miatt indított perben két éve kihirdetett elmarasztaló ítélet kapcsán az egyik vádlott védője. Az ügyben ősszel új eljárás kezdődik.
Novemberben nyithatja meg a Kaposvári Törvényszék a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetését érintő, kémbotrány néven ismert eljárás megismételt elsőfokú büntetőperét – tudta meg a Napi Gazdaság. Értesülésük szerint a Fővárosi Ítélőtábla a korábbi elsőfokú verdiktet hatályon kívül helyező döntést írásba foglalta, és azt a napokban továbbítja Kaposvárra. Az államtitoknak minősülő ügyben érintett védők a dokumentumot megtekinthették.

Vadócz Attila, a törvényszék szóvivője közölte: a számításba vehető két katonai tanács elfoglaltságára is figyelemmel, legkorábban az utolsó őszi hónapra tűzhetik ki az állam elleni bűncselekmény tárgyalását.

A Fővárosi Ítélőtábla június 5-én súlyos eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte azt az ítéletet, amelyben a Debreceni Törvényszék Galambos Lajossal, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatójával és Szilvásy Györggyel, a Gyurcsány-kormány volt titokminiszterével szemben kémkedésért, illetve államellenes bűncselekményre való felbujtásért két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetést szabott ki. A tavaly júliusi döntésben Galambos hivatali utódját, Laborc Sándort bűnpártolásért egy év, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, míg az ügy negyedik szereplőjét, P. Lászlót felmentették a vád alól.

Az ügy elbírálásában tizennégy hónapos „csúszás" következett be, mert kiderült, hogy a 2012 tavaszán kezdődött per során rögzített hangfelvételek leirata számos ponton lényegi eltéréseket mutatott a debreceni tárgyalásokon elhangzottakat rögzítő jegyzőkönyvekkel. A táblabíróság a hatályon kívül helyező döntés előtt arról határozott, hogy a Debreceni Törvényszék a védők és a vádhatóság által is kifogásolt jegyzőkönyveket írja újra. Az ismételten írásba foglalt dokumentumok, valamint a helyenként igen nehezen hallható felvételek összevetése után a tábla további eltéréseket tapasztalt, és új eljárás lefolytatásáról határozott.

Az ügyről megjelent sajtóértesülések szerint a Gyurcsány-kormány hivatali idején bolgár szakembereknek álcázott orosz különítmény érkezett Budapestre, hogy átvilágítsa a polgári titkosszolgálat munkatársait, és az NBH központját ezzel technikai támadás is érhette.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.