galéria megtekintése

Újra felépítik, amit a gazemberek a Szabadság téren lerombolnak

17 komment

Cz. G.

Rövid időn belül kétszer is megrongálták a „megszállási emlékmű” ellen kivitt személyes tárgyakat a Szabadság téren. A vandalizmusra válaszul a helyszínen tiltakozó flashmobot tartottak.

Az első támadás szeptember 9-én, pénteken történt. Ismeretlenek feldúlták a civil kegyeleti helyet: a vészkorszak áldozatait ábrázoló családi fotókat is leszaggattak vagy összetéptek. A náci-nyilas Kurucinfó nagy ünneplésben részesítette a gyalázatot, és további akciókra biztatott. Néhány napja az emlékhelyet másodszor is megrongálták.

Fotó: Eleven Emlékmű / Facebook

Vasárnapra tiltakozó flashmobot szerveztek azok a csoportok, amelyek minden hétköznapon rendezvényeket tartanak a Szabadság téren: az Eleven Emlékmű beszélgetőkör, a Szabadságszínpad és a TÉR-KÖZ Társaság. Felhívásukban felidézték, hogy az Eleven Emlékmű tárgyegyüttes 2014 márciusában jött létre személyes tárgyakból, dokumentumokból, emlékkavicsokból. A valódi, élő emlékezet szimbolikus jeleivel foglalták el a helyet a történelemhamisítók elől, akik a nemzet egészét tüntették fel az idegen megszállás áldozataként, eltagadva a magyar állam felelősségét a holokausztban – olvasható közleményükben.

 

Amikor az Eleven Emlékmű alakult, a „sasos-arkangyalos" szobor még nem állt. Orbán Viktor egyeztetéseket ígért a vitatott emlékezetpolitikai kérdésekről: ehhez képest mindenfajta konzultáció nélkül, közvetlenül a 2014-es parlamenti választás után elkezdődött az építkezés. A szobrot végül jókora csúszással, titokban, az éj leple alatt húzták fel. Hivatalos avatást nem rendeztek. A Szabadság téren immáron két és fél éve folyamatos a tiltakozás – legfeljebb csak némelyik szerveződés neve és összetétele változik.

A mostani flashmobon mintegy százötvenen vettek részt. A Szabadság téri csoportok képviselői – Galgóczi Péter, Groó Rudolf és Sebő Gábor – mellett Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője is beszédet mondott.

Miféle országban is élünk? Mi ösztönöz embereket ilyen cselekedetre azon a helyen, ahol a hamisság rendíthetetlen szobra áll? – kérdezte a vandálokra utalva a lelkész, és hangsúlyozta: „újra felépítjük, amit gazemberek kezei lerombolnak". A szónokok közül többen a kormány idegengyűlöletet szító „migránskampánya" ellen is tiltakoztak.

Fotó: Eleven Emlékmű / Facebook

Sokan eleget tettek a szervezők kérésének, és új emléktárgyakat helyeztek el a téren.

Az emlékhely feldúlása miatt a Szabadság tériek mindkét esetben feljelentést tettek a rendőrségen. Bár a nyomozás állásáról eddig nem kaptak tájékoztatást, bíznak abban, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján a rendőrségnek sikerül elkapnia a tetteseket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.