galéria megtekintése

A méreg csak folyik, de a minisztérium szerint ez ostobaság

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 02. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A debreceni Terepszemle Stúdió feltárása nyomán egy évvel ezelőtt lapunk elsőként számolt be arról, hogy megdöbbentően elhanyagolt állapotba került egy veszélyeshulladék-tároló telep Balmazújváros-Lászlóháza határában. A Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában éveken át nem megfelelő körülmények között tároltak mintegy kétezer tonna rendkívül veszélyes anyagot, s a szétmállott hordókból akadálytalanul folyt a vegyi anyag a földre.

Bár a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség akkor azonnal intézkedett, s megszüntették a szivárgást, kijavították a kerítést, megoldották a telep őrzését, a kiszóródott hulladékot pedig hordókba rakták, a méregteleppel kapcsolatos kormányzati ígéretek közül az elmúlt egy évben semmi sem valósult meg.

Még nem kezdődött meg a telep felszámolása
Még nem kezdődött meg a telep felszámolása
Konyhás István / Népszabadság

A tavalyi bejáráson ugyanis Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium egykori, környezetügyért felelős államtitkára megígérte, hogy kormányülésre előterjeszti a veszélyeshulladék-tároló ügyét, de azt a kormányváltásig nem tette meg. Illés Zoltán megígérte azt is, hogy a felszámolás 350-360 milliós költségeinek előteremtésére külön pénzügyi alap létrehozását kezdeményezi a kormánynál, ám sem a második, sem a harmadik Orbán-kabinet nem hozott létre ilyen pénzügyi alapot. Illés Zoltán egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy három-négymilliárd forintot kellene elkülöníteni a balmazújvárosihoz hasonló hulladéktárolók felszámolására, ugyanis az ilyen létesítmények száma országszerte mintegy háromszázra tehető. Az Orbán-kormány azonban nem különített el forrást a telepek felszámolására.

 

Súlyos kijelentést tett egy évvel ezelőtt Tiba István, Balmazújváros volt polgármestere, a térség fideszes parlamenti képviselője, aki közölte: a városában jelentősen meghaladja az átlagot a fiatalok vérképzőszervi megbetegedése, amire az orvosok nem találnak magyarázatot. Hozzátette: felvetődött az is, hogy a veszélyeshulladék-tároló közelsége szerepet játszhat az átlagosnál nagyobb számú megbetegedésekben, így mindenki számára megnyugtató lesz, ha a várostól pár kilométerre lévő telepet felszámolják. A politikus mondandóját hitelesíti, hogy civilben orvos – ugyanakkor Tibának sem sikerült elérnie, hogy megkezdődjön a telep felszámolása.

A minap visszatértünk a telepre, ahol azt tapasztaltuk: a csurgalékvíz-tárolót vélhetően nem megfelelően tisztították meg, így megtelt, ezért onnan az esetlegesen szennyezett víz átfolyt az esővíz-elvezetőkbe, s a csapadék a telepen kívülre, valószínűleg a vízbázisba került.

Illés Zoltán a napokban bírálta a szaktárcát a hortobágyi méregtelep miatt, mire a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a közleményében a volt államtitkár szavait „ostobaságnak” minősítette. Az FM szerint Fazekas Sándor tárcavezető minden rendelkezésére álló eszközzel fellépett a veszélyeshulladék-tároló problémájának rendezése érdekében, a kormány pedig folyamatosan foglalkozik az üggyel, a kérdésben rendszeres a konzultáció a tárca és a kabinet között. Arra nem tért ki a közlemény, ha ez így van, akkor miképpen lehetséges, hogy a tároló felszámolása meg sem kezdődött, és pénzt sem sikerült erre szerezni?

Cikkünkre reagálva a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája közölte: nem felel meg a valóságnak az az állítás, miszerint a csurgalékvíz-tároló megtelt volna. A víz közel sem éri el a tároló peremét, és nem jutott ki onnan. A felügyelőség munkatársai rendszeresen tartanak szemlét a telephelyen – a hatóság munkatársa ma reggel is ellenőrizte a helyszínt. Mintavétellel egybekötött helyszíni szemle legutóbb február 2-án volt. A telep monitoring kútjaiból mintát vett a hatóság, a laboratóriumi vizsgálatok egyetlen esetben sem mutattak ki olyan szennyeződést, ami azonnali intézkedést tett volna szükségessé.

A tárca szerint a Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség minden rendelkezésére álló eszközzel fellépett az ügyben. Megszüntették a szivárgást, kijavították a tároló megrongált kerítését, megoldották a telep 24 órás őrzését, a kiszóródott hulladékot hordókba rakták. A telep zárt, a kerítés megfelelő állapotban van, illetéktelenek nem tudnak bejutni a területre. A zöldhatóság intézkedéseinek köszönhetően a szennyezés nem került ki a területről. A felügyelőség az ügyben környezetveszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Balmazújvárosi Rendőrkapitányságon. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.