galéria megtekintése

Újra eljöhet a vasutassztrájkok ideje

1 komment


Lencsés Károly

Több kárt okozhatnak a dolgozók a vasútnak egy munkabeszüntetéssel, mint amennyibe a jövő évi fizetésemelés kerülne – figyelmeztet a Vasutasok Szakszervezete. Az érdekképviselet úgy tudja, a MÁV 2016-ra nem tervez általános bérfejlesztést, s emiatt sztrájkhangulat kezd kialakulni.

A vasúti dolgozók körében a bizakodást hirtelen sztrájkhangulat váltotta az év végéhez közeledve a MÁV-nál, a szakszervezetek szerint ugyanis a cégvezetés visszakozott, és a szóbeli ígéretek ellenére sem tervez béremelést jövőre – tudatja a Vasutasok Szakszervezete (VSZ). Az érdekvédők felháborodtak a pálforduláson, de leginkább azon, hogy emiatt a már amúgy is lenézett vasutas szakma presztízse tovább romlik, és esély sincs a tömeges elvándorlás megállítására, a vasutasság régi megbecsülésének a visszaállítására.

A szakszervezetek szerint a kialakult helyzet egyértelműen bizonyítja, hogy a MÁV Csoport nem folytat olyan jövedelempolitikát, amellyel a cégnél lehetne tartani a dolgozókat, arra pedig végképp nincs remény, hogy új embereket nyerjenek meg a szakma számára. Ez tragikus állapothoz, egyre romló biztonsághoz és súlyos működési zavarokhoz fog vezetni – állítja a VSZ.

 

A vasutasok bére idén már jócskán lemaradt a nemzetgazdasági átlagtól, s a MÁV vezetése semmit nem tesz a felzárkóztatásért – jelentette ki Meleg János. A VSZ elnöke leszögezte: a szakszervezetek nem fogják ölbe tett kézzel nézni a teljes szétesést, nem engedik, hogy a tulajdonos és a cégvezetés magára hagyja a dolgozókat.

A drámai létszámhiány – és a döntéshozók tehetetlensége – miatt az emberek egyre többet dolgoznak azért, hogy a vonatok továbbra is biztonságban szállíthassanak utasokat. A kritikus létszámhiány oda vezetett, hogy bizonyos területeken időnként már most is súlyos működési zavarok vannak – szögezte le az elnök.

A munkáltató az elmúlt hetekben, szóban arról tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy a 2015. évi bérmegtakarítás terhére még idén minden dolgozó kap év végi plusz pénzt, fél százalékkal emelik az önkéntes nyugdíjpénztári támogatást, s a bértömeg fél százalékát felhasználva differenciáltan emelik bizonyos – eddig meg nem határozott – munkakörökben az alapbért.

Tehát általános bérfejlesztésre egyáltalán nem készül a cég – vonta le a következtetést a szakszervezet. Meleg János szerint a vasutasok türelme vészes gyorsasággal fogy, s közel az idő, amikor a legtöbben úgy érzik majd, hogy nincs már mit veszíteniük, s ez országos sztrájkhullámot indíthat el. Márpedig ezzel több kárt okozhatnak a cégnek – figyelmeztet –, mint amennyibe a jövő évi általános béremelés kerülhet.

A szakszervezetek amellett, hogy támogatják az idei egyösszegű kifizetést, elvárják, hogy a cégvezetés jövőre a minimálbér-emelést meghaladó átlagos fejlesztést hajtson végre, s erről még karácsony előtt állapodjon meg az érdekképviseletekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.