Újra elítélték a hírhedt pilótajátékos Tribuszernét

Nyolc év öt hónap börtönre ítélte a bíróság a kilencvenes évek hírhedt pilótajátékosát, a komlói Tribuszer Zoltánnét. A 61 esztendős asszonyt újra csalásért marasztalták el.
Tribuszerné 1991-ben fogott először piramisjátékba. Az asszony elsőként ismerőseit szervezte be, azt ígérve, hogy a rábízott pénzeket – jövedelmező vállalkozásokba fektetve – havi 10-20 százalékos haszonnal fizeti majd vissza. Mivel ezt eleinte meg is tette, a „sikeres befektetésszervezőnek" gyorsan terjedt a híre az állástalanságtól szenvedő városban, és egyre többen akarták rábízni a pénzüket Tribuszernéra.

Az asszony két cége, a Tribu Bt. és a T és KG Kft. ellen a bankfelügyelet 1993-ban feljelentést tett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával, s a nyomozás gyorsan kiderítette, hogy Tribuszerné semmiféle befektetést nem folytat, a nekiadott pénzeket az újabb befizetők pénzéből törleszti. Így az asszony másfél milliárd forint kárt okozott hiszékeny és csodaváró ügyfelei 14 ezer fősre hízott táborának.

A károsultak pénzük 23 százalékát kapták vissza Tribuszerné cégeinek felszámolása végén. A bíróság 1997-ben kilenc év börtönre ítélte az asszonyt, aki azonban nem vonult börtönbe, hanem elrejtőzött a hatóságok elől. Másfél évvel később egy – az ORFK-től pár percre lévő - budapesti bérlakásban fogták el őt a rendőrök.

Börtönbüntetését letöltve Tribuszerné előbb Pesten, majd Komlón lakott, munkát azonban nem vállalt. 2008-tól újra úgy próbált pénzhez jutni, hogy Komlón magát befektetésszervezőnek adta ki, és azt ígérte ismerőseinek, hogy rábízott pénzüket – egy német cég révén - évi 60-120 százalékos kamattal megforgatja.

A felkeresett ex-barátok közül sokan bizalmatlanul fogadták, hisz korábban adósuk maradt, ő azonban többjüket meggyőzte. Volt, akit úgy, hogy visszafizette régi tartozását. Tribuszerné ugyanazt a technikát követte, amit korábban, vagyis egy-három havonta kamatostul visszafizette az ismerősök pénzét vagy annak egy részét, s ezzel azt a látszatot keltette, hogy valóban jártas a befektetési piacon.

Azután 2010-ben már nem fizetett, s azt állította ügyfeleinek, hogy miután pénze megérkezett Németországból, ismeretlenek kirabolták őt. Akkor a magukat befektetőknek hívő ismerősök feljelentették őt.

Az ügyben szerdán született meg az elsőfokú ítélet. Csalásban és a hatóság félrevezetésében találta bűnösnek az asszonyt a Komlói Járásbíróság, s mint különös visszaesőt 8 év 5 hónap börtönre ítélték őt. Tribuszernét mellékbüntetésként 9 évig eltiltották a közügyektől, emellett több mint 20 millió forint értékben kártérítésre kötelezték.

A bíróság megállapította, hogy Tribuszerné semmiféle gazdasági tevékenységet nem folytatott, a német céget csak kitalálta, s azt is, hogy kirabolták őt.

Tribuszerné és védője nem jelent meg a tárgyaláson, de várható, hogy a vádlott fellebbez a döntés ellen, hisz a per folyamán végig ártatlannak vallotta magát. Amiképp a kilencvenes években is.

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett a verdikt ellen, s indítványozta Tribuszerné előzetes letartóztatását, mivel tartani lehet az asszony szökésétől. A bíróság igent mondott az indítványra, így a másodfokú eljárásra az asszonyt már a börtönből vezetik majd elő. Persze csak akkor, ha addig megtalálják.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.