Újra dobra verik a rózsadombi szellemhotelt

Eladná a rózsadombi szellemházat a CIB Csoport. A pénzintézet az ingatlanpiac élénkülése láttán döntött az immáron évtizedek óta üresen álló egykori SZOT-üdülő értékesítése mellett.  A feladattal a Cushman & Wakefield (C&W) nemzetközi ingatlan tanácsadó céget bízták meg.

 

Kocsis Zoltán / Népszabadság

– A volt SZOT szállót minden budapesti lakos ismeri. Mindannyiunk közös érdeke, hogy ez a városképet meghatározó ingatlan végre méltó módon illeszkedjen a rózsadombi panorámába. Biztosak vagyunk abban, hogy az ingatlan a C&W szakértelmének köszönhetően hamar megtalálja új tulajdonosát, és ismét a II. kerület - és az egész főváros - ékköve lehet" – jelenti ki Michael Clark, a CIB Csoport vezérigazgató-helyettese a bank közleményében.

A kiemelkedő adottságokkal rendelkező II. kerületi ingatlan egyedülálló kilátást biztosít a Parlamentre, a Margitszigetre és a Budát és Pestet összekötő történelmi hidakra. A tulajdonos CIB csoport pedig úgy vélte, hogy a jelentősen javuló hazai és nemzetközi ingatlanpiaci trendek most jó lehetőséget kínálnak a reális áron való eladására. A cég közleményében hangsúlyozza, hogy olyan megoldást keresnek, amely a vevő, a II. kerület és CIB számára is kedvező. A bank tájékoztatása szerint a cég már meg is hirdette az ingatlant.

A budai panorámát meghatározó torzó évtizedek óta üresen áll. A kádári szocializmus szimbolikus épületeként 1971-ben felhúzott gyógyszállót eleve túlépítették. Az eredetileg tervezett 320 ágy helyett 500 férőhelyes hotelt „ültettek" a meredek dombperemre, holott már akkor több építész is tiltakozott ellene. A rendszerváltozás után azonban a különleges helyszín is kevésnek bizonyult a túléléshez. Az üdülőt bezárták.

Az Antall-kormány idején az alapítványi üdülőingatlanok kezelésére létrehozott Hunguest Nemzeti Üdülési és Vagyonkezelő Rt. 1997-ben Hotel Rózsadomb Rt. néven közös céget hozott létre Globex Holdinggal. A Globex hozta az átépítéshez szükséges pénzt – 1,071 milliárdot – a Hunquest pedig a 929 milliót érő ingatlant. A luxushotelt 1998-ban adták volna át, üzemeltetője a Holiday Inn lett volna, de csak a bontásig jutottak.

A Postabank botrány a Globexet is magával rántotta. A brókercég sokak mellett két budapesti, illetve Sopron önkormányzatának is adósa maradt. Sopron bonyolult jogi eljárások során szerezte meg a városnak 3,5 milliárdos kárt okozó brókercég érdekeltségi körébe tartozó szállodát. A hasznosításra volt is jelentkező, de a tulajdonjog körüli jogi hercehurca meghiúsította az ügyletet.

Perek sorozata indult, az eljárások végül peren kívüli egyezséggel zárultak, Sopron több mint egymilliárd forintért cserébe lemondott épületről. Az ingatlant birtokló RDMB Kft-t végül Kunos Péter, az Agrobank börtönt is megjárt vezetőjének résztulajdonában álló Pro-Hill Kft. vette meg.

A Pro-Hill „Excelsior Budapest Spa" néven két szinttel magasabb és jóval szélesebb épületté akarta átalakítani a torzót. A házban 93 luxuslakást álmodtak, termál- és wellnessfürdőt, bárt és éttermet négyzetméterenként 1–3 millió forintos vételárért. Az Excelsior Budapest Spa 2007-re készült volna el. Vevő akadt volna, de a terv sokakban kiverte a biztosítékot.

A bővítés ellen többször is tiltakozott a Fővárosi Tervtanács, mondván, a betontorzó már a jelenlegi méreteivel is kilóg a városképből, nemhogy még nagyobbra növelve. Mivel azonban nem köz-, hanem magánberuházásról van szó, az ellenvéleményt nem volt kötelező figyelembe venni.

A Pro-Hill 2005 nyarára megszerezte az átépítéshez szükséges engedélyeket, az átalakítás ellen sem a műemlékvédelmi hatóság, sem a II. kerület nem emelt kifogást. A Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) viszont előbb a közigazgatási hivatalt perelte be – és nyert –, majd az építési engedélyt is megtámadta. A Pro-Hill és a BVA végül 2006 nyarán peren kívül megegyezett: a beruházó eltekintett a bővítéstől.

Így újra kellett gondolni a projektet, beleértve a finanszírozást. Az akkor húszmilliárd forintra becsült beruházást a CIB hitelezte volna. A hetvenlakásosra visszafogott luxustársasház átadását 2008-ra tervezték. Ám a pénz elfogyott és a cég az épülettel együtt a ciprusi bejegyzésű CNCT Holdings Limited-hez került. A cég azonban nem tudta visszafizetni a hitelt, a CIB pedig élt opciós vételi jogával. A pénzintézet 2009-ben árverést hirdetett, amelyen 24,4 millió euróért a Brivon Hungary Zrt. vette meg a torzót.

A cég egy év múlva a CIB leányvállalata lett. A bank egyre kétségbeesettebben próbált szabadulni a szellemháztól. Két éve a Napi Gazdaság röppentette fel a hírt, hogy ígéretes tárgyalásokat folytatnak egy befektetővel, amely lebontaná az épületet és a helyére luxusapartmanokat építene. Az adásvételhez meg kell állapodni a korábbi befektető Excelsior Kft.-vel, amely perben állt a bankkal.

Úgy tűnik megalkudtak, így a CIB végre meghirdethette az ingatlant, amely a várakozások szerint akár 3-4 milliárdért is elkelhet. A piaci várakozások szerint az új tulajdonos bontással kezd, majd egy kisebb tömegű, korszerű épületet emel.

Ezt vélhetőleg támogatná a II. kerület is – hiszen a jelenlegi polgármester, Láng Zsolt felette építkezik –, és jó eséllyel szerezhetné meg a civilek és a városvédők támogatását is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.