galéria megtekintése

Újra bevásárolna a Brit Média, célkeresztben a Népszava is

4 komment


Bednárik Imre

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Brit Média a Népszava és a Vasárnapi Hírek megvásárlásáról. Ha sikerrel jár, új nagy médiacég jön létre.

Lapunk több egymástól független forrásból értesült arról, hogy a Brit Média a Népszava és a Vasárnapi Hírek kiadói jogainak megvásárlásával akar terjeszkedni. A cég tavaly jelent meg a magyar sajtópiacon, amikor beszállt a Klubrádióba. A Brit Média Kft. másfél év alatt, hat részletben mintegy 250 millió forintos tőkeemelést hajt végre a Klubrádiót­ üzemeltető cégben, a Monográf Zrt.-ben, s az év végére 25 százalékra emelkedik a tulajdonrésze a vállalkozásban. A cég szintén tavaly többségi részesedést szerzett a 168 Óra közéleti hetilapot megjelentető Telegráf Kiadó Kft.-ben. Korábban a Brit Média tervei közt szerepelt az Origo megvásárlása is, amelyet végül a New Wave Média vett meg 4,2 milliárd forintért a Magyar Telekomtól.

Viszik a Népszavát
Viszik a Népszavát
Veres Viktor / Népszabadság

A Népszava és a Vasárnapi Hírek egyaránt tőkebevonásra szorul, a Brit Média pedig komoly sajtóportfóliót akar építeni. Úgy tudjuk, az eddigi tárgyalások során több lehetséges verzió vetődött fel a Brit Média tulajdonszerzésére. Az egyik a Klubrádió mintája, vagyis az, hogy a Brit Média folyamatos tőkeemelések révén szerez tulajdont mindkét újságban. A másik, hogy a cég megvásárolja a lapok többségi tulajdonát. A két verziónál a most befektetett források nagysága különbözik: folyamatos tőkeemelés esetén évek alatt kell kifizetni a vételárat, piaci becslések szerint 400-500 millió forintot, míg többségi tulajdonszerzés esetén azonnal kell előteremteni a pénzt.

 

A Brit Média ügyvezetője ­Megyeri András Jonatán, aki korábban a Viasat, majd a TV2 üzletfejlesztési igazgatójaként dolgozott. A cégvezető közismerten jó kapcsolatot ápol Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjével, a Brit Média pedig ugyanarra a címre van bejegyezve, mint az EMIH által üzemeltetett törökbálinti idősotthon.

Sokáig úgy tűnt, hogy a Vasárnapi Híreket is kiadó Geomédia vásárolja meg a Népszava alapító ­jogait a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA-tól, amely Puch Lászlónak, az MSZP volt pénztárnokának az érdekeltségébe tartozik. A napilap eddigi megjelenését éves szinten csaknem 120 millió forinttal támogató két kör, a német szociáldemokrata párthoz köthető cég és egy magyar nagyvállalkozó jelezte, amennyiben a Geomédia tulajdona lesz a Népszava, ők leállítják a szponzo­rációt. E támogatások híján a Geomédia nem látja annak esélyét, hogy rentábilissá tudja tenni a napilapot.

Ebben a helyzetben kezdődtek el a tárgyalások a Brit Médiával. A koncepció továbbra is az, hogy egyesítik a két lap szerkesztőségét és internetes portáljait, a Népszava hétfőtől péntekig jelenne meg, szombaton pedig a Népszava és a Vasárnapi Hírek közös kiadványa. Bár a vasárnapi boltzár eltörlése után ismét adódik a kérdés, hogy érdemes-e továbbra is szombaton megjelentetni az évtizedeken át vasárnap standokra kerülő heti­lapot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.