Újabb megszorítások jöhetnek

Újabb megszorításokat lesz kénytelen bejelenteni a kormány, ha nem akar uniós pénzektől elesni, mert Brüsszel szerint felülbecsülte nemrég bejelentett csomagjának hatását - értesült az origo.hu.

A portál kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bár a hivatalos menetrend szerint az Európai Bizottság csak november 7-én mond róla nyilvános véleményt, a brüsszeli szakértők és az IMF már átszámolta a Matolcsy-csomagot. Információik szerint a bizottság kevésnek találja a kormány intézkedéstervét. Az még átment, hogy 2,2-ről 2,7 százalékra felemelték a hiánycélt, de úgy látják, a megnövelt deficitet sem lehet elérni. Ezt a hírportál szerint informálisan meg is üzenték a kormánynak.

Most azt várják a miniszterelnöktől, hogy napokon belül újabb intézkedésekkel egészítse ki a másfél héttel ezelőtt prezentált akciótervet. A kabinetnek 150-200 milliárd forint közötti megszorító intézkedést kell összeraknia, ennyi pluszforrást kell találnia a jövő évi büdzséhez, ha teljesíteni akarja Brüsszel igényét - írja az origo.

A cikk szerint a bizottság azzal revolverezi a kabinetet, hogy beváltja az év elején lebegtetett - előbb bedobott, majd felfüggesztett - fenyegetést. A magyar államháztartási hiány nyolc éve folyamatosan az uniós küszöbértéknek számító 3 százalék felett van, emiatt vonhatnak el uniós fejlesztési forrásokat Magyarországtól. Ha a kormány nem intézkedik gyorsan és kellő mértékben, akkor decembertől befagyasztanak közösségi pénzeket. Értesülésük szerint szerda korán reggelre rendkívüli kormányülést hívott össze Orbán Viktor az EU-tól érkezett jelzés hatására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.