Újabb gyanús vagyonnyilatkozatok

Zsiga Marcell, Halász János és Varga Mihály jövedelembevallásában is talált nehezen magyarázható elemeket a Blikk. Utóbb kiderült Varga örökölt, Halász pedig családi és baráti kölcsönt kapott.

Újabb "sántító" vagyonnyilatkozatokra bukkant a Blikk: a bulvárlap cikke szerint nemcsak Zsiga Marcell, hanem Halász János és Varga Mihály fideszes parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatában is vannak nehezen magyarázható elemek.

Aohgy arról korábban már beszámoltunk, a Blikk vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Zsiga Marcell miskolci alpolgármester ellen, mert a vagyonnyilatkozatából nem derül ki: miből vett egy negyvenmilliós ingatlant, amikor erre sem a tavalyi, sem az idei jövedelembevallása alapján nem volt pénze. Zsiga Marcell elismerte, hogy az októberben vett ház 40 millióba került, de ezt feleségével felesben fizették.

Ezt követően a Blikk Halász János emberi erőforrás államtitkár vagyonnyilatkozatát is gyanúsnak találta: a fideszes politikus egy év alatt 31 millió forint adósságot törlesztett, miközben államtitkári és képviselői fizetése nettó 900 ezer forintra tehető, így ha semmit nem költ, akkor sem tudott volna 11 millió forintnál többet adósságtörlesztésre fordítani. – Családi és baráti segítséggel, más hitelek felvételével előtörlesztettük a devizahitelt tavaly februárban – magyarázta a Blikknek a politikus, aki mindazonáltal nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában újabb banki tartozást.

Szintén kérdéses - írta a Blikk -, hogy vajon Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszternek hogyan sikerült fél év alatt 6,5 millió forintot megtakarítania k 5,9 millió forintos fizetése mellett. Utóbb kiderült, hogy hagyaték miatt nőtt jobban Varga Mihály tárca nélküli miniszter vagyona 2012-ben, mint amennyi a nettó fizetése volt. – Tavaly másfél milliós örökséghez jutottunk a feleségemmel, ami az ő vagyonnyilatkozatában szerepel. Ezenkívül a családi kasszába vegyész nejem jövedelme is befolyik, így az 5 milliós hitelt együtt törlesztettük – közölte a Blikk-kel Varga. A kölcsönt egyébként azért „könyvelte" a Blikk teljes egészében Varga nevéhez, mert a miniszter nem tüntette fel, hogy a tartozás közös.

A parlamenti képviselőknek, kormánytagoknak a múlt hétig kellett leadniuk vagyonnyilatkozatukat - ezt valamennyien teljesítették. A bevallásokból egyebek mellett kiderül, hogy Orbán Viktor kormányfő továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt XII. kerületi társasházi lakásnak. 2006-ban vásárolt 5 ezer négyzetméternyi földet Felcsúton, amit 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlásért Alapítványnak. Autója továbbra sincs. A házastársával közös számlán csaknem ugyanannyi pénz van, mint egy évvel ezelőtt: 1,2 millió forint. Emellett a felesége örökségéből több mint 5 millió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarításuk van szintén közös számlán. Banki tartozása továbbra is a 2002-ben feleségével közösen felvett 20 millió forintos jelzáloghitel még fennálló része, ami a 2011-es 11,3 millió forintról egy év alatt 10,3 millió forintra csökkent. Áder Jánosnak pedig ötmillió forinttal növekedtek a megtakarításai az államfővé választása óta eltelt fél évben. Áder továbbra is két ingatlan résztulajdonosa: egy II. kerületi 135 négyzetméteres társasházi lakás felét és egy kisoroszi 75 négyzetméteres családi ház negyedét tudhatja magáénak. Idei vagyonnyilatkozatában ugyanakkor már nem szerepelnek korábbi személyautói, egy VW Sharan és egy Citroen C3.

Bevallása szerint Kövér László házelnök egy fillér adóssággal sem rendelkezik, ellenben 13 millió forintot sikerült megtakarítania. Martonyi János külügyminiszter a 176 milliós vagyonával kifejezetten gazdag, Navracsics Tibor a kilencmilliós tartozásával kifejezetten szegény miniszternek számít, pedig feltüntette azt a havi (bruttó) 25 ezer forintot is, amit a Heti Választól rendszeresen kap. Pintér Sándor az egyik legmódosabb magyar kormánytag, pedig igen szerény jövedelemmel (777.800 Ft) rendelkezik. A megtakarításai mégis számottevőek (857 millió Ft), amelyek a piacon értékesített cégeiből származnak. A forint-, a dollár- és eurószámlái mellett 23 ingatlannal is rendelkezik, részvények és befektetési jegyek tulajdonosa. A vagyonnyilatkozat legszebb darabja a belügyminiszter Wartburg típusú gépkocsija. Matolcsy György felesége igen jól gazdálkodik, mert a nemzetgazdasági miniszter egy fillér adósságot sem halmozott fel, ellenben 16 millió forintot sikerült megtakarítania. A Heti Válasz Navracsicsnak csak havi 25 ezret fizet, neki havi százezret! Szépen gyarapszik Balog Zoltán (20 milliós vagyon) és Lázár János (30 millió kötvényben, hatmillió részvényben, 8 millió készpénzben). Lázár gondol a jövőre is, hiszen vagyonnyilatkozatában feltüntetett egy nagy értékű kéziratot és azt a karosszéket, mely gróf Széchenyi Zsigmondé volt. Rogán Antalért viszont aggódnunk kell, mert szerény jövedelme (1,7 millió Ft/hó) s mindössze 3,4 milliós megtakarítása mellett 48 milliós adósságba verte magát. A tavalyi állampapírjairól az idén már nem tett említést. L. Simon László is hosszú Fidesz-uralomra rendezkedett be, erre lehet következtetni abból, hogy bátran és sokfelé tartozik (38 millió forint). A kultúra főura nyakig merült a Fejér megyei földbizniszbe - ennek itt nagyok a hagyományai -, 24 földingatlan van a nevén Gárdonyban és máshol. Kósa Lajos debreceni polgármester nem tüntetett föl megtakarítást, ellenben 44 millióval tartozik. Meggyes Tamás esztergomi képviselő a 14,5 millió forint pénzintézeti tartozás mellett magánszemélyeknek is tartozik 4 és fél millióval. Kérdés, hogyan tud törleszteni, amikor a havi jövedelme önkormányzati képviselőként a 90 ezer forintot sem éri el (országgyűlési javadalmazását megkapja). Budai Gyula két lova minden bizonnyal a vagyonnyilatkozatokról beszámoló cikkek sztárjai lesznek. A főelszámoltató államtitkár 2 és 1 millióért vásárolt ugyanis sportlovakat. Megtakarításait immár inkább euróban, mint forintban tartja. Az oktatási államtitkár Hoffmann Rózsa nem rendelkezik ingatlantulajdonnal, a Suzuki Swift nagy értékű ingóságként van föltüntetve nála.

A mezőgazdaság jól jövedelmez az ellenzéki politikusoknak is. Mesterházy Attila MSZP-pártelnök 5 milliós vagyona mellett kilenc ingatlan tulajdonosa, s találunk közte nádast, szántót is. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke 88 millió forint osztalékot vett ki az Altus Rt.-ből, 64 millió forint adóssága van. Vona Gábor befektetési jegyekben tartja pénzét, a vagyona az ötmillió forintot sem éri el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.