Újabb csata a Nagymező utcai faháborúban

Helyi népszavazást ír ki az EP-választásokkal együtt Terézváros, amelyen a lakók arról dönthetnek, támogatják-e a kerületi mélygarázs-építéseket. Verók István polgármester szerint csak egy hangos kisebbség próbál minden fejlesztést megakadályozni a kerületben. A Nagymező utcai civilek ügyészséghez fordultak, úgy vélik, törvénysértően készülnek kivágni a fákat, szerintük a mélygarázs miatt. Ezt a polgármester visszautasítja.

Helyi népszavazást írna ki Terézváros önkormányzata; a VI. kerületiek arról nyilváníthatnának véleményt, hogy támogatják-e a kerületi közterületek alá - különösen a Nagymező utcában, a Hunyadi téren és a Jókai téren - tervezett mélygarázsok megépítését. A referendumot a júniusi EP-választásokkal egyidejűleg rendeznék, ha a kezdeményezést elfogadja jövő héten a képviselőtestület - mondta egy pénteki háttérbeszélgetésen Verók István szocialista polgármester.

A politikus szerint a kerületi fejlesztéseket egy hangos kisebbség próbálja folyton meggátolni, ezért bíznák a helyben lakókra, hogy döntsenek. Ha a júniusi referendumot a nemek kerülnének többségbe, akkor sehol a kerületben nem lehetne mélygarázst kialakítani.

A Nagymező utcai, nagy lakossági és civil tiltakozást kiváltott mélygarázs építésével semmilyen összefüggésben nincs az utcában lévő, a fővárosi kertészeti vállalat szakértői szerint életveszélyes fák cseréjével - hangsúlyozta Verók, aki szerint semmi alapja a civilek által gyanított összeesküvés elméletnek.

A Nagymező Utcaiak Egyesülete és a Védegylet szerint törvénysértően készülnek kivágni a Nagymező utcai fákat, ezért a Fővárosi Főügyészséghez fordultak. A civilek és az ott lakók úgy vélik, a szóban forgó fák nem életveszélyesek. A felkérésükre készült korábbi szakvéleményre hivatkoznak, amely szerint csak az évek óta halogatott gallyazást és faápolást kell elvégezni.

Kocsis László, a Főkert vezérigazgatója korábban lapunknak azt mondta: Budapest egymilliós faállományának nagyjából tíz százaléka öreg és életveszélyes, ez igaz a Nagymező utcai példányokra is. Korábbi szakvélemények kimutatták, hogy a Nagymező utcában lévő 34 fából 19 annyira korhadt és balesetveszélyes, hogy ki kell vágni, azok helyére pedig 35 élő, egészséges fát telepítenek.

(Ezek első példánya ma már megtekinthető volt az utcában, azzal a felirattal: "Én költözöm ide, engem ne bántsatok! Én még sokáig élek! Én nem vagyok életveszélyes! Én még oxigént is termelek!")

Az egyesület szerint törvénysértően adott engedélyt a Főpolgármesteri Hivatal a meglévő fák kivágására, és visszafordíthatatlan környezeti károsodást okoz. Úgy vélik, a fakivágással a mélygarázst építő beruházó dolgát akarják megkönnyíteni.

Ez utóbbi vádat visszautasította Terézváros polgármestere, és azt is, hogy egyes civilek őt fagyilkosnak titulálják. Emlékeztetett arra, hogy a Nagymező utcai fákról már hét szakvélemény készült, ráadásul az elöregedett és dőlésveszélyes fákat pótolják.

Mivel a facsere jövő hétfőn indulna, több civil szervezet vasárnapra demonstrációt hirdetett, és készek akár erőszakmentes, polgári ellenállás keretében is megvédeni a fákat.

Verók István elmondása szerint a mélygarázs építéshatósági eljárása még nem fejeződött be, jelenleg is tart a megismételt elsőfokú eljárás. Ha a helyi népszavazáson a lakosság többsége úgy dönt, hogy ne épüljenek a kerületben felszín alatti parkolók, akkor a Nagymező utcában sem lesz.

A polgármester szerint a kerület parkolási gondjait ettől függetlenül valahogyan meg kellene oldani, másfélszer annyi ugyanis a lakossági várakozási engedély, mint amennyi a férőhely, ráadásul a városrészben lévő színházak miatt még este is nehéz szabad helyet találni. Terézváros azt szeretné, ha a Felvonulási tér alatt létesülne egy nagyobb, ezer férőhelyes mélygarázs, így a VI. kerület belső részéről ki lehetne tiltani az átmenő forgalmat.

Nagymező utcai platán
Nagymező utcai platán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.