Újabb bűncselekménnyel gyanúsítják a nyíregyházi holding-vezért

Újabb bűncselekménnyel gyanúsítják a nyíregyházi egészségügyi holding vezérigazgatóját: K. Zoltán Tamás a gyanú szerint ugyanazért a munkáért duplán fizetett a személyi asszisztensének, mert az egyszerre volt alkalmazott és egyéni vállalkozó. A vezérigazgató legalább még két hónapig előzetesben marad.

A bíróság további két hónappal meghosszabbította K. Zoltán Tamás, a nyíregyházi egészségügyi holding vezérigazgatójának előzetes letartóztatását. Nyakó Zsuzsanna szóvivő, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese a döntéssel kapcsolatban elmondta: a Nyíregyházi Városi Bíróság februárban egy hónapra rendelte el a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsított K. Zoltán Tamás előzetes letartóztatását, és azt – a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség indítványának helyt adva – május közepéig meghosszabbították. A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezett, így a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú döntése az ügyben március 23-án várható.

Mint beszámoltunk róla: a gyanúsítás szerint a vezérigazgató a szabolcsi kórházakat tömörítő holding nevében 2009-ben egyéves szerződést kötött egy kft.-vel egy számítógépes program használatára. A cégnek egy év alatt 7,7 millió forintot fizettek a program használatáért, majd 2011 áprilisában a holding közbeszerzési eljárást hirdetett a szóban forgó program megvételére. A közbeszerzést a szoftvert már korábban használatba adó cég nyerte meg, és a kifizetett 7,7 millió forinton túl további 30 millió forintot kapott. A nyomozás tárgyát képezi az a gyógyszerelő rendszer beszerzésére hirdetett közbeszerzés is, amelynek feltételeit úgy határozták meg, hogy azokat csak egy bizonyos cég tudta teljesíteni. A szerződés egyébként előnytelen volt a holding számára, hiszen az automatákért a társaság úgy fizetett volna ki több mint 700 millió forintot, hogy azok nem is kerültek volna a tulajdonába.

Nyakó Zuzsanna közölte: az eddig ismert tényállásokhoz képest K. Zoltán Tamás a nyomozás jelenlegi állása szerint további cselekménnyel is megalapozottan gyanúsítható. Ennek lényege, hogy a gyanúsított - a holding vezérigazgatójaként - 2009. október 1-től megbízási szerződéssel egyéni vállalkozóként foglalkoztatott egy személyi asszisztenst, havi 250 ezer forint díjazás ellenében. Ugyanezt a személyt 2010. augusztus 1-től ugyanerre a munkára munkaszerződéssel is alkalmazta, így a személyi asszisztens - miközben a korábbi megbízási díjat megkapta - fölvette a munkabérét alkalmazottként is. Így több mint egymilliót fizethettek ki neki jogtalanul.

A  Nyíregyházára Debrecenből került K. Zoltán Tamást 2009 áprilisában nevezték ki a társaság élére, miután Szabolcs megye fideszes vezetése a Jósa András Oktatókórház, a Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő, a Sántha Kálmán Mentális Egészségközpont és Szakkórház integrációjával létrehozta a holdingot.

A helyi ellenzék a történtek miatt Seszták Oszkár fideszes megyei önkormányzati elnök lemondását követeli. Halmi József, az MSZP megyei önkormányzati frakcióvezetője azt mondta: politikai felelősség terheli Seszták Oszkárt és a megyei Fidesz-frakciót, mert a problémákkal való szembenézés helyett azok elfedésére törekedtek. Halmi szerint az ellenzék hiába hívta föl a megyei vezetés figyelmét a nyilvánvaló anomáliákra, az érveket nem vették komolyan, így Seszták „politikai cinkos”.

Nagy László, az MSZP volt nyíregyházi alpolgármestere azt mondta: a Fidesz nem takarózhat azzal, hogy nem volt rálátása a céghálóra, hiszen Kovács Ferenc, Nyíregyháza fideszes polgármestere pár éve még az egészségügyi intézmény felügyelőbizottságának elnöke volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.