Újabb 'rossz vélemény' az orbáni Magyarországról

A Die Presse című konzervatív osztrák napilap magyarországi autoriter tendenciákról írt egy könyvismertető kapcsán.

A konzervatív lap a Nyíllal, kereszttel és koronával című, a münsteri Unrast kiadónál megjelent kötetet ismerteti. Alig valaki akad - írta a cikk szerzője, Stephan Grigat -, aki kétségbe vonná a veszélyeket, amelyeket a német neonácik és a "német-népi diákegyletek által dominált" Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) rejt magában.

Egy "klasszikus értelemben vett, többségképes, autoriter-népies mobilizálás" lehetőségét mégis sokkal inkább egy olyan országban kell keresni Griger szerint, mint Magyarország. Összehasonlító országtanulmányokban az idegenellenesség és klasszikus antiszemitizmus terén "rendszeresen vezető helyen állnak" a magyarok - írta.

Példaként említett egy adatot, amely szerint a lakosság 62 százaléka véli úgy, hogy a romák "bűnözésre hajlamosak".

A cikkíró megállapítása szerint a Fidesz "a még ellenzékben lévő, nyíltan antiszemita és rasszista Jobbikkal szembeni sietős engedelmességgel hajtja végre a társadalom autoriter átalakítását, hogy azt még az FPÖ is megirigyelhetné".

A kötet szerzői, Andreas Koob és Holger Marcks újságírók, valamint Marsovszky Magdolna kultúrakutató egyrészt állampolitikai szinten a totalitarizmus vádját túlzónak tartják, mert úgy találják, hogy jelentősen korlátozottan, de továbbra is léteznek a demokratikus és jogállami szabályok, a társadalmi folyamatokat tekintve ugyanakkor "fasizálódásról" írnak - állt a könyvismertetőben.

A teljes cikk itt olvasható

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.