galéria megtekintése

Újabb ürügyet találtak Orbánék a határok lezárására

20 komment


Danó Anna

Mondanánk, hogy új távlatokat nyit a menekültek kötelező szűrésének terve, de inkább csak arra szolgál, hogy  járványveszélyre hivatkozva még több határt lezárhassanak.

- Közbotrány – így summázta lapunknak véleményét Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos (képünkön) a bevándorlók kötelező egészségügyi szűréséről szóló, a parlament előtt lévő törvénymódosításról.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A tervezet szerint az országos tiszti főorvos azokat a migránsokat, akik menedéket kérnek Magyarországon, szűrővizsgálatra kötelezhetné, ám az átutazókat továbbra sem kellene vizsgálni. A szűrésekre, illetve az első orvosi ellátásokra a befogadóállomáson, illetve a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatóknál kerülne sor.

 

Az egészségügyi törvényt módosító jogszabálytervezet egyik paragrafusa lehetőséget adna a kormánynak arra, hogy

egészségügyi válsághelyzet kihirdetése nélkül is – járványügyi érdekből – lezárja a schengeni határokat.

A törvény mellékletében szerepel az is, hogy melyek azok a határállomások, amelyeken a zárás ellenére is fenn kell tartani a határforgalmat. Ez nem több mint két vízi, nyolc vasúti és 13 közúti határátkelőhely. A gyakorlatban adott lesz a lehetőség a magyar–szlovén határ teljes lezárására.

„A nemzetközi egészségügyi törvények alapján ezt a szabályt elvben csak akkor lehetne alkalmazni, ha a járvány a határ mindkét oldalán lévő lakosságot veszélyeztetné. Így, ha a parlament a jelenlegi szöveg alapján ezt az intézkedést életbe léptetné, azzal nemzetközi szerződést sértene meg"

– figyelmeztet Falus Ferenc.

A jogszabálytervezet kemény feltételeket írna elő a menekülteknek. A javaslat szerint az érintettek csak akkor jöhetnének ki a tranzitzónából, ha hozzájárulnak a szűrővizsgálatok elvégzéséhez. Arra viszont a tervezet szövege nem tér ki, milyen vizsgálatoknak kell alávetniük magukat. A javaslat szerint a szűrés tényéről igazolást kapnak a menekültek, és ennek birtokában, a tesztek eredményének ismerete nélkül is elhagyhatnák a tábort.

Vaklárma, vagy jogos félelem?

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tájékoztatása szerint az idén eddig kevesebb, mint 1400, szeptemberben pedig mindössze 230 menekültstátuszért folyamodó ember vett részt szűrővizsgálaton. A leletek alapján a fertőző májgyulladás és a szifilisz a legjellemzőbb betegségek. Ezek mindegyike főként váladékkal, illetve szexuális érintkezéssel terjed, így közös tű használata esetén az intravénás kábítószer-használókat is veszélyezteti. A szűrt fertőző betegségek közül a legalattomosabb a hastífusz kórokozója, mert hordozója tünetmentesen is fertőzhet egészségeseket. Erre a baktériumra 843 menekültet teszteltek, de egyetlen pozitív esetet sem találtak.

Falus Ferenc szerint meglehetősen furcsa, hogy a tervezet szerint a szűrővizsgálatról szóló leletet nem a menekült, hanem a fővárosi kormányhivatal szakigazgatási apparátusa kapja, s ez a hivatal postázza majd tovább az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalnak. A javaslat szövegében nincs leírva, hogy milyen következménye van, ha valaki beteg, és a bevándorlási hivatal elutasítja a menekült ellátását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.