Újabb ügyben mentették fel Laborc Sándort

Már nyolc-kettőre vezet Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója az ügyészséggel szemben. A napokban ugyanis újabb ügyben mentették fel az egykori titkosszolgát, ezúttal a jogosulatlan titkos információgyűjtés vádja dőlt meg – tájékoztatott maga az érintett. Laborc ellen – aki 2007 és 2009 között állt a hivatal élén – eddig összesen tíz büntetőeljárás indult, és ezek közül nyolcban most már jogerősen a javára döntöttek.
A mostani ügyben 2014 tavaszán hallgatták ki először gyanúsítottként Laborcot, és – legalábbis eddig – ez a legutolsó az ellene folytatott perek sorában. A részletekről azonban nem beszélhetett, mert ezt is titkosították. Így csak annyit árult el, hogy ez az eset mind ez ideig nem kapott sajtónyilvánosságot. Ennél többet nem mondhatott, s még azt sem árulhatta el, miről szól az ítélet, amely végérvényesen kimondta: nem bizonyítható, hogy az általa elkövetett cselekmény jogsértőnek minősült volna.

Vesztett viszont Laborc abban az ügyben, amelyben jogerősen kétrendbeli, társtettesként elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt marasztaltak el. Ebben a perben – mellékbüntetés gyanánt – megfosztották a tábornoki rangjától is. Hogy mi lehetett a vétke, szintén nem tudni, mert a tárgyalás zárt ajtók mögött folyt. Így legfeljebb a szankcióból – ami másfél millió forint pénzbüntetés volt – lehet levonni azt a következtetést, hogy az egykori titkosszolga terhére vélhetően nem valamilyen főbenjáró bűnt róttak.

Miközben felmentették az egykori főigazgatót több, egyebek mellett hűtlen kezelés, illetve hivatali visszaélés, valamint rágalmazás miatt benyújtott vád alól. Így jogerősen kimondták, hogy az előző kormányzati ciklusban nem gyűjtöttek törvénysértő módon adatokat Orbán Viktorról és Kövér Lászlóról, tehát nem volt Ovi–Bajusz-ügy. Elbukott a nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelések vádja is, mert Laborc nem adott jogosulatlanul fiktív megbízást senkinek.

Folyik ugyanakkor a büntetőeljárás még az úgynevezett kémperben, amellyel összefüggésben Laborcot és Szilvásy György egykori titokminisztert három napra őrizetbe is vették. Ebben 2013 nyarán született elsőfokú ítélet, amely szerint a volt miniszternek és a Nemzetbiztonsági Hivatal egy korábbi vezetőjének, Galambos Lajosnak börtönbe kellene vonulnia, míg Laborc büntetése – akit bűnsegédként citáltak bíróság elé – felfüggesztett szabadságvesztés volt.

A Debreceni Törvényszéken verdiktjét azonban megalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt – például azért, mert még a tárgyalásokon készült hangfelvételt sem sikerült az írásos jegyzőkönyvben pontosan rögzíteni – a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte. Az új eljárásra a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsát utasították, és Laborc reményei szerint legkésőbb ősszel újabb ítélet várható. Egyébként ez az ügy is titkos, ezért nem tudni, a miniszter és „bűntársai” pontosan mit követtek el. Sajtófeltételezések szerint talán az lehetett a vád, hogy 2007-ben egy feltehetően orosz befolyás alatt álló céget bíztak meg az NBH dolgozóinak átvilágításával.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.