Újabb milliárdos program indul a várólisták rövidítésére

Plusz 5 milliárd forintot szán a kormányzat a várólisták csökkentésére 2016-ban - jelentette be Kiss Zsolt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megbízott főigazgatója kórházi vezetők előtt.

Az elmúlt három évben 13,2 milliárd forintot költött az egészségbiztosító, s a programnak köszönhetően a nagy ízületi – csípő-, és térdprotézis – műtétek átlagos várakozási ideje 165, illetve 85 napra csökkent.

Az egy évvel ezelőtt műtétre váró 43 ezer betegből már csak 34-35 ezren állnak sorba. A főigazgató szerint a várakozók száma már nemigen csökkenthető, csak a várakozási ideje. Az ismert népegészségügyi és demográfiai mutatók miatt ugyanis hamar akad utánpótlása a sorból kikerülteknek.

Legutóbb tavaly év elején jelentette be Zombor Gábor egészségügyi államtitkár, hogy 2015-ben hatmilliárd forintból a várólisták maximum fél évre kurtítását tűzi ki célul. A kormányzati szándék szerint ennyi pénzből fél év alatt nemcsak az időt, de a sort is a harmadára rövidítették volna. Az OEP megbízott főigazgatójának előadása szerint most ezt a féléves átlagos várakozási időt rövidítenék tovább az idei ötmilliárdból, az összeg szerinte tízezer soron kívüli beavatkozásra teremt lehetőséget.

A műtétek elvégzésére extra-finanszírozással is ösztönzi az egészségbiztosító a kórházakat. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos esetért járó 150 ezer forint helyett 165-180 ezer forintot fizetnek. Sőt a listán szereplő betegek operálása nem számít bele az intézmények által végezhető műtéti kvótákba sem. Ez azért is fontos, mert így azok a kórházak, amelyeknek nagyobb stábjuk és műtői kapacitásuk van, költségnövekedés nélkül átvehetnek betegeket azoktól a várólistát vezető kórházaktól, ahol a kapacitáshiány miatt nincs lehetőség gyorsan elvégezni a műtéteket.

Tavaly már több ezer várólistás beteg kapott levelet kórházától arról, hogy amennyiben vállalja, még ebben az évben, akár heteken belül sor kerülhet a műtétjére – csak egy másik intézményben. A legtöbb ilyen – területen kívüli várólistás beteget – tavaly az Uzsoki kórházban operáltak meg. Itt naponta 10-15 beavatkozást is el tudnak végezni, s ebből profitja is származott a kórháznak. A többletbevételből osztottak vissza a pluszfeladatot ellátó szakdolgozóknak is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.