Újabb kétmilliárdból javítják a daganatos betegek ellátását

Kétmilliárd forinttal emeli a kormány azt az ötmilliárdos keretet, amelyből az uniós beruházásokból létrehozott szolgáltatások működtethetők. Az összegből egyebek mellett harmadával több PET-CT vizsgálatra lesz lehetőség nyártól.

Ezt az eljárást a daganatos betegségek megállapításához, a beállított terápia nyomon követésére használják a gyakorlatban.
A kétmilliárdos többletet az E-Alap belső forrás átcsoportosításából biztosítják – jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kedden. Hozzátette: ebből pénzből nagy értékű műtéti eljárásokat, egynapos sebészetet, járóbeteg-ellátásokat, addiktológiai és pszichiátriai rehabilitációs kezeléseket finanszíroznak majd. Ha a kormány rábólint a kétmilliárdos céltartalék felhasználására, akkor az összeg május-júniustól már rendelkezésre áll.

Az ötmilliárdot pedig, mint azt Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár a tájkoztatón jelezte az áprilistól felhasználható. Ezt az összeget jellemzően PET/CT-, MRI- és hagyományos CT-vizsgálatokra fordítják majd, jellemzően három egyetemi centrumban (Szeged, Pécs, Budapest), valamint egyes fővárosi és vidéki kórházakban.

Mint az emlékezetes tavaly év végén soha nem látott eszközfejlesztés zajlott a radiológiában. A KEOP - azaz Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósuló csaknem 40 milliárd forint összértékű beruházás során országszerte 67 intézmény 81 projektjében kerültek telepítésre kisebb és nagyobb képalkotó diagnosztikai berendezések, digitális röntgentől a DSA-n keresztül PET/CT-ig.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.