galéria megtekintése

Újabb fordulat a TV2 ügyében: már két éve Fonyóéknak ígérték?

A TV2 két vezetője és átmeneti tulajdonosa már 2013 végén odaígérte a tévét Simicska Lajos üzlettársának – derül ki a cégbíróságra bekerült újabb dokumentumokból. Más kérdés, hogy azóta átszabták a TV2 mögötti céghálót, és ez érinthette Fonyó Károly jogosítványait is.

Egy nappal azután, hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly TV2 iránti igényét hivatalosan is iktatták a cégbíróságon, a milliárdos vállalkozó újabb patront lőtt el. A mai nap beérkezett a cégbíróságra két újabb dokumentum, melyekből kiderül, hogy a TV2 korábbi tulajdonosai és vezetői, Yvonne Dederick és Simon Zsolt már 2013 végén „karácsonyi ajándékként” odaígérték a tévétársaságot Fonyó Károly vállalkozásának, a Megapolis Media Zrt.-nek.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Mint arról a Népszabadság mai számában beszámolt, Fonyó Károly tulajdonjoggal kapcsolatos beadványát hétfő délben iktatta a cégbíróság. Ebből kiderül, hogy két nappal Andrew G. Vajna előtt Fonyó a nevére vette azt a két céget, a CCA és a D6D kft.-ket, melyek a TV2 cégbirodalom alapjait képezték. Ezen cégeken keresztül tart igényt a Megapolis a tévé vagyonkezelő cégére, illetve a műsorszolgáltatóra, tehát magára a TV2-re.

 
Varga Mihály: Nincs oligarchaháború

A TV2 magánbefektetők ügye, a kormánynak nincs köze hozzá – nyilatkozta lapunknak Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszterrel Csuhaj Ildikó és F. Szabó Emese készített interjút: >>>

Ugyanakkor Dederick és Simon még tavaly októberben megpróbálta a céghálóból kiiktatni a CCA-t és a D6D-t, amit Simicska környezetében úgy ítélnek meg, hogy az ő jogosítványaikat akarták lenullázni, hogy továbbértékesíthessék az engedélyük nélkül a tévét. Fonyó viszont vitatja a tavaly októberi ügyletet.

A cégbíróságon kedden reggel feltűnt két okiratból (teljes méretben elérhetők itt, illetve itt) az derül ki, hogy Simicskáék mire alapozzák az igényeiket. Két üzletrész-átruházási nyilatkozatról van szó, amelyeket Dederick és Simon írta alá még 2013. december 23-án. Akkor jelentették be ugyanis, hogy a korábbi tulajdonos, a német Pro7Sat.1 kivonul az országból, és a tévé két vezetőjére hagyományozza a TV2-t. Az okiratok szerint ugyan ők maradtak a CCA és a D6D tulajdonosai, de leszögezték, hogy a jövőben egyszer majd átruházzák a tulajdonjogukat Fonyó cégének. A szövegből az is kiderül, hogy a két nyilatkozaton felül valamiféle szerződés is született köztük és a Megapolis között. Ám ezt Fonyóék nem nyújtották be a cégbíróságra, így még mindig nem tudjuk, hogy elővásárlási, opciós vagy milyen más jogosítványai vannak az üzletembernek.

Ketyeg a Simicska-bomba

Immár hivatalosan is bejelentkezett a TV2-ért Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly: hétfő délben a cégbíróság iktatta a milliárdos üzletember beadványát. Ebből több olyan részlet is kiderül, ami új megvilágításba helyezi az elmúlt napok kaotikus eseményeit. M. László Ferenc cikke: >>> 

Viszont a két nyilatkozat problémássá teszi Dederick és Simon korábbi nyilatkozatait. A Népszabadsággal a múlt héten például azt közölték, nem írtak alá szerződést Fonyó Károly cégével. Igaz, ez az állítás a 2014-2015-ös évre vonatkozott. A TV2 portáljának ugyanakkor azt nyilatkozták: „azért arra emlékeznénk, ha ilyesmit aláírtunk volna”. Igaz, itt a kérdés az elővásárlási jogra vonatkozott. Arra a kérdésre, hogy Fonyó megszerezhette-e a TV2-t, azt nyilatkozták: Dehogy. „Abszurd az egész. Az ezzel kapcsolatos híreszteléseknek nincs semmi valóságalapja. Ráadásul jogilag is nonszensz.” Persze ezt lehet úgy is értelmezni, hogy az ő felfogásuk szerint a CCA és a D6D tavaly – az ő kezdeményezésükre – kikerült a céghálóból, így Fonyó elveszítette a jogosítványait. Tehát nem állítottak valótlant, csak nem bontották ki az igazság minden részletét.

Megkérdeztük e-mailben Dedericket és Simont, hogy valódinak tekintik-e a 2013-as, láthatóan kézjegyükkel ellátott okiratot, illetve korábban miért nyilatkozták azt, hogy semmi nem írtak alá Fonyó Károllyal. Amint megérkezik a válaszuk, közzétesszük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.