Újabb földmutyit lepleztek le?

Egy "családi vállalkozás" adhatja tovább busás haszonnal az önkormányzat által kisajátított földeket Gyöngyöshalászon, ahol egy indiai gumigyár készül beruházni - értesült az atv.hu.
Az indiai Apollo Tyres gumigyár Magyarországot választotta 500 millió dolláros kelet-európai beruházása helyszínéül, és ezzel 1200 munkahely jöhet létre Gyöngyös határában, tudatta az MTI május 31-én. A hírek szerint 2016 végén indulhat a termelés. A Heol.hu a múlt héten megyei sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a gyár Gyöngyöshalászon épülhet fel. A hírt az atv.hu-nak is megerősítették.

Az atv.hu önkormányzati forrásból származó információi szerint a településen, sőt a képviselőtestületen belül is alig tudni valamit a konkrétumokról, pedig a gyárnak helyet biztosító terület többmilliárdos bevételt jelenthetne a közösségnek. A titkolózás talán éppen ebből fakad: ki és mennyiért értékesítheti a földterületet, és kié lesz a haszon? Az atv.hu informátorai szerint a gyárhoz szükséges mintegy 105-110 hektárnyi földterületet a Halász Invest kft. adhatja el az indiai befektetőnek. Úgy tudni, a cég képviselői már megkezdték a tárgyalásokat az indiaiakkal, bár az önkormányzati képviselőket erről nem tájékoztatták. A Halász Invest 30 százalékban a Gyöngyöshalászi önkormányzat, 70 százalékban Guruz Gergő tulajdonában áll. Az önkormányzatot Szabó Ferenc polgármester képviseli a cégben. A cégbírósági adatok szerint a Halász Invest ügyvezetője Papp László, aki egyben a Gyöngyöshalászi önkormányzat Pénzügyi és Falufejlesztési Bizottságának a tagja. Guruz Gergő cégtulajdonos Papp László veje, miután másfél évvel ezelőtt feleségül vette Papp leányát. A Halász Invest kft felügyelő bizottságának egyik tagja, Krizsán Mihály egyben az önkormányzat képviselője is.

A Halász Invest kft jelenleg körülbelül 30 hektár földdel rendelkezik, vagyis további 70-75 hektárt még meg kell szereznie. És itt jön az önkormányzat tulajdonosi szerepe: a testület egy friss kormányhatározat révén jogosulttá vált a szükséges földterületek kisajátítására. Kisajátítás esetén a föld hektáronkénti ára 700 ezer forint - ez a nyilvánosan elérhető önkormányzati jegyzőkönyvekből is kiderül.

A gumigyár egy ipari parkban fog megépülni. Az ipari park hektáronkénti ára viszont a sokszorosa a földárnak: forrásaink és Gyöngyös-környéki hirdetési adatok szerint is legalább 2000 forint négyzetméterenként, de vannak, akik a 3-4 ezer forintos négyzetméterárat is reálisnak tartják. Hektárra vetítve (1 hektár = 10 ezer négyzetméter) alsó hangon is 20 -25 milliós egységárat kapunk, ami azt jelenti, hogy a gumigyárhoz szükséges területet minimum 2 – 2,5 milliárd forintért értékesítheti a Halász Invest kft.

Hogy ez miért jó üzlet a cégben csak 30 százalékkal rendelkező önkormányzatnak, illetve Gyöngyöshalász településnek, az nem teljesen világos. Részletek az atv.hu-n.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.