galéria megtekintése

Újabb 11 milliárd a Ludovikára

3 komment


Szalai Anna

Harangszóval, táncegyüttessel, dandárzenekarral, katonai sorfallal és illusztris vendégsereggel adták át a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épületeit a két évvel ezelőtti választási évadban, a beruházásra akkor 4,7 milliárd forintot költöttek. Az idei költségvetésben újabb 11 milliárdot irányoztak elő a projektre.

Új oktatási épület kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Új oktatási épület kap a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Veres Viktor

2014 márciusára csak a Ludovika campus egyes projektelemei készültek el. Megvalósult többek között a Ludovika főépülete rekonstrukciója és a Ludovika tér rendezése, megtörtént a terület előkészítése további projektelemek fogadására. Tavaly szeptember óta üzemelt a közigazgatástudományi kar új kollégiuma, és hamarosan megnyílik az ahhoz kapcsolódó Campus tér is – ad magyarázatot a Népszabadságnak az újabb sokmilliárdos beruházási tételre a Fürjes Balázs kormánybiztos vezette Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

 

Az idei kormányzati forrásokból új oktatási épület és egy szabadtéri pályákkal is rendelkező sportközpont épül. Utóbbiban egy nagyobb úszó- és egy kisebb oktatómedence mellett egy kézilabdára, kosárlabdára is alkalmas multifunkciós főpálya és egy edzőpálya kap helyet, körötte 1350 fős lelátó. Az épület mellett hatpályás futókört, kültéri sportpályákat alakítanak ki. A nyitást 2018 őszére tervezik. Az alapvetően oktatási célokat szolgáló sportlétesítményt a józsefvárosiak is használhatják majd.

A campus részeként speciális oktatási épület, illetve kollégium épül a leendő rendőrtisztek számára, ezenfelül megújul a lovarda, a Ludovika szárnyépülete és az egykori vívóterem is. A projekt utolsó ütemében, 2018-ra befejeződik a 10 000 négyzetméteres Orczy-kert rekonstrukciója is, amely így a legszebb budapesti közkertek egyike lehet. A park szintén nyitva áll majd Józsefváros lakosai előtt.

A budapesti fejlesztések közül alig-alig halad a Rubik-kocka-múzeum megvalósítása. Bár az idei költségvetésben erre is adott a kormány 450 milliót, ez igen csekély kormányzati érdeklődésre utal. Ebből legfeljebb az intézmény tartalmi koncepciójának megrendelésére futja. Egyelőre a helyszín sincs meg. A projekt lebonyolításával megbízott Fürjes Balázs vezette szakértői testület tíz lehetséges helyszínt vizsgált meg.

Az eredeti, Rákóczi híd budai lehajtója melletti területtel szemben előnyösebbnek tartanának egy belvárosi környezetet. Így a Városháza mögötti, Károly körúti belvárosi üres terület vált a legesélyesebbé a megjelöltek közül – részben a Design Terminál közelsége miatt. A kiállítás a magyar találmányokon túlmutatóan modern tudományos központ kíván lenni. De egyelőre erős csúszásban van a projekt. A meghívásos tervezői tendert már tavaly ki akarták írni, de nem sikerült.

Lassan épül a konferencia-központ

Lassan araszol előre a Budapest Konferencia Központ építése. A lehetséges helyszínek közül a fejlesztési minisztérium választotta ki a Művészetek Palotája tőszomszédságában lévő területet, amelyet az állam 2014 elején vásárolt meg a TriGránit cégcsoporttól. A központot a jelenlegi kormányzati ciklus végére valósítanák meg. Elkészült a létesítmény koncepcióterve, és szükség szerint módosították a helyi építési szabályzatot. A Finta Stúdió az idén elkészíti az engedélyezési és a kiviteli terveket, az építkezés jövőre indulhat. Az idei feladatokra 1,8 milliárdot biztosít a kormány. Az épületben a 4-5 ezer fős nagyterem mellett két szekciótermet, több kisebb tárgyalót és egy 6-8 ezer négyzetméteres kiállítóteret alakítanak ki. A 2013-as megvalósíthatósági tanulmányban 20-25 milliárdra becsülték a bekerülési költséget. (Sz. A. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.