Megint pert nyert a Klubrádió

A bíróság új eljárásra kötelezte a Médiatanácsot, melyben győztest kell hirdetnie a 95,3-as frekvenciára. Tekintettel arra, hogy csak egy érvényes pályázat van, a Klubrádióé, így a bíróság döntése értelmében megmaradhat a rádió.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának azon határozatát, amelyet tavaly decemberben hozott a testület a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHz-es frekvencia pályázatával kapcsolatban. A bíróság új eljárásra kötelezte a hatóságot.

A médiatanács decemberben visszavonta azt a korábbi határozatát, amely szerint eredményesen zárult a pályázat, a Klubrádió ezt támadta meg. A döntés ellen már nem lehet fellebbezni.

Arató András, Vicsek Ferenc és Stock Richárd, a Klubrádi vezérigazgató-helyettese, jogi képviselője az ítélethirdetés után
Arató András és Vicsek Ferenc ítélethirdetés után a Médiahatóság és a Klubrádió közötti perben a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, Budapesten. 2013.03.05. Fotó: Móricz Simon

A vita a rádió és a hatóság között arról folyik, hogy alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva. A hatóság ezzel indokolja, hogy nem hajtja végre a Fővárosi Ítélőtábla szeptemberi jogerős ítélet, mert a verdikt szerint a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményes, de a Médiatanács szerint a versenyben egyedüliként maradt Klubrádió pályázata érvénytelen. Ezt a médiahatóság "korábbi ítéletek alapján" maga állapította meg.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az ítélethirdetést követően újságíróknak azt mondta: a Klubrádió nemcsak másodikként végzett a még 2011-ben kiírt pályázaton, de immár egyedüliként áll versenyben, mivel a többi pályázót vagy a bíróság zárta ki, vagy a médiahatóság. A vezérigazgató szerint a Klubrádió nyertessé nyilvánításának kötelezettsége már az ügyben hozott első, 2012. márciusi bírósági döntésből is következett.

Arató András közölte azt is: olyan megoldást várna a médiatanácstól, amely a többi budapesti, nem zenei rádióhoz hasonlóan ingyenes frekvenciahasználatot biztosít a Klubrádiónak.

Stock Richárd, a rádió jogi képviselője hangsúlyozta: a döntés értelmében a pályázat továbbra is érvényes, a bíróság pedig most arra kötelezte a médiatanácsot, hogy hirdessen nyertest. Hozzátette: a keddi ítélet az ügyben hozott eddigi bírósági döntéseken túl ment abban a tekintetben, hogy kimondta, az alaptörvényt is sérti az az állapot, amelyben jelenleg a rádió van. Egy, a sajtó sokszínűségének fontosságát valló országban ugyanis nem lehet megtenni egy rádióval, hogy nem jut hozzá ahhoz a frekvenciához, amelyet tartalmi értelemben megnyert – fűzte hozzá.

A keddi bírósági ítéletre a Médiatanács csak annyit reagált, hogy a testület  tanulmányozza a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai napon meghozott döntését. Közleményük szerint a bíróság ítélete fontos állomás a frekvenciapályázattal kapcsolatban kialakult vitás kérdések jogállami rendezésében. A Médiatanács álláspontja szerint, összhangban a bíróság legújabb döntésével, a Budapest 95,3 MHz frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor. Mindez azt is jelenti, hogy a Médiatanács új határozatáig – hasonlóan a jogvita kialakulása óta eltelt időszakhoz – a Klubrádió továbbra is folyamatosan sugározhat.

Alátámasztja az EB aggályait

Az új bírósági döntés a Klubrádió ügyében, mely megsemmisíti a Médiatanács döntését, alátámasztja az Európai Bizottság aggályait – tudatta lapunkkal Ryan Heath, Neelie Kroes, média ügyekben illetékes EU-biztos szóvivője. Mint arra Heath emlékeztetett, Kroes többször is felszólalt a magyarországi sajtószabadság és médiapluralizmus védelmében. A bizottság szerint mindazonáltal a helyzet továbbra is aggasztó. – A bizottság komolyan aggódik, amikor az ellenzéki hangok egy fontos fórumát, mint a Klubrádiót az a veszély fenyegeti, hogy elveszti a frekvenciáját, és rendkívül hosszú és bonyolult jogi csatározásba kényszerítik – ismertette Heath a brüsszeli testület álláspontját. A bizottság azzal is tisztában van, a helyzetet bonyolítja és kiszámíthatatlanná teszi, hogy közben a magyar médiatörvényt módosították.

– Rendkívül aggasztó, hogy több mint egy évvel a Médiatanács frekvenciát érintő eredeti döntése után, és több olyan bírósági döntés után, amelyek azt állapították meg, hogy a Médiatanács eljárása sérti a frekvenciakijelöléshez kapcsolódó jogi követelményeket, a frekvencia sorsa még mindig nem tisztázott – áll a brüsszeli testület értékelésében, amely kifejti az is: a bizottság tisztában van azokkal az érvekkel, melyek szerint mindezzel a Médiatanács megpróbálja elhallgattatni a fennmaradt legbefolyásosabb ellenzéki rádióállomást.

A bizottság a Klubrádióval kapcsolatos lehetséges kötelezettség-szegési eljárásra utalva is emlékeztet: a vonatkozó uniós jogszabály szerint, amit az engedélyezési irányelv fektet le, a frekvenciákat nyílt, tárgyilagos, átlátható, megkülönböztetéstől mentes és arányos eljárások alapján kell kiosztani. Mint kiderült, a bizottság szolgálatai jelenleg is elemzik a Magyarországtól kapott választ arra az adminisztrációs levélre, amelyben az EB felvilágosítást kért a közelmúltbeli frekvenciakijelölés eljárásokról, amelyek közül kettő is érinti a Klubrádiót, hogy győződhessen róla, ezek az eljárások összhangban vannak ezekkel a követelményekkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.