galéria megtekintése

„Több tanárunk eddig is tiltott könyvekből tanított”

5 komment


Kálmán T. Attila

Szűk két héten belül indul a tanév, de az új szakképzési rendszer körül nem szűnik a bizonytalanság: az új kerettanterv ugyan kész, de rendeletben még nem rögzítették. A kaotikus helyzetről sokat elárul az is: lesz egy új tantárgy, de tankönyv még nincs hozzá.

A szeptembertől startoló rendszer újdonságát jelzi, hogy a kormány átnevezett három iskolatípust: a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek, a szakiskolákból szakközepek, szakiskolának pedig a korábbi speciális szakiskolákat fogják nevezni.

A cégér mögött a tartalom is változik némileg, a szakgimnáziumok tantervében a szakmai tárgyak javára billen a mérleg a közismereti tárgyak rovására. Ezt úgy érte el az oktatásvezetés, hogy a korábban minden szakközépben tanított természettudományos tantárgyak helyett egy-egy iskolában csak a szakterületnek megfelelő tantárgyat tanítják, emellett a többi tantárgyat egy komplex természettudomány nevű új tantárgyba összegyúrva tanítják.

A változásra igyekeznek felkészülni a leendő szakgimnáziumokban, de több ilyen iskola igazgatója is bizonytalan a jövőt illetően. Hárman is arról beszéltek, hogy nem tudják nyugodt szívvel megoldani az új tantárgy tanítását úgy, hogy egy tanárra bízzák. Attól is tartanak, hogy természettudományos szaktanárokat kell majd elküldeniük, mert a reform miatt feleslegessé válnak.

 
Káoszt hoz a reform
Káoszt hoz a reform
Forrás: Mediaworks

Ráadásul a kerettantervet még nem módosította hivatalosan, rendeletileg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), így több iskolában attól is tartanak, hogy még az utolsó pillanatban is változhat valami. Az Emmiben kérdésünkre azt mondták, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapjára feltöltött tanterveket törvényesítik majd, nem lesz változás ezekhez képest. Az Emmi sajtóosztálya szerint a tantervek június óta elérhetők, így az iskolák felkészülhetnek szeptemberig a változásra. Ehhez képest a két honlap tanúsága szerint a kérdéses dokumentumokat csak augusztus elején töltötték fel.

Ennél a kérdésnél azonban van egy súlyosabb probléma is: a komplex természettudományhoz nem készült tankönyv. Így jobb híján biológia-, fizika-, kémia- és földrajztankönyvekből fénymásolt fejezetekből taníthatnak a tanárok. Egy budapesti leendő szakgimnázium igazgatója szerint ez sokaknak nem lesz újdonság: „Több tanárunk eddig is tiltott könyvekből tanított, amiket nem rendelhettünk meg, miközben sokkal jobbak, mint a kriminálisan rossz kísérleti tankönyvek.”

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A kérdés azért is kényes, mert az Emmi és a szakképzésért felelős Nemzetgazdasági Miniszté­rium (NGM) államtitkárai, helyettes államtitkárai egymással versengve bizonygatták, hogy a kritikusoknak nincs igazuk, a szakképzés átalakítása nem zár be kapukat a továbbtanulni akarók előtt. Azonban az, aki idén kezd szakgimná­ziumban, már csak úgy felvételizhet felsőoktatásba, hogy emelt szintű érettségit tesz: ha pedig a természettudomány iránt érdeklődik, akkor erre nem sok esélye lesz. Hiszen tankönyv nélkül rajta kísérleteznek majd ki egy kapkodva bevezetett tantárgyat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.