Új hang Gyurcsánytól

Békülékeny hangot ütött meg a baloldali pártokkal kapcsolatban szegedi lakossági fórumán Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke.
Arra a kérdésre például, hogy a dunaújvárosi jelölési megállapodás ügyé­ben ki hazudott, Tóbiás József vagy ő, azt felelte: volt megállapodás, és a szocialisták tévednek. Elsiklott Botka László lapunknak adott ama nyilatkozata fölött is, hogy Orbán és Gyurcsány nélkül jobb lenne a közélet. Kérdésre azt mondta: 2019 messze van, de nem indítanak Szegeden polgármesterjelöltet Botka ellenében, „amennyiben a Laci olyan helyzetben lesz, hogy elindulhat”.

Gyurcsány hangsúlyozta, a választási törvény nagy blokkokat kényszerít ki, és aki ezt nem érti, az nem akar kormányváltást. Valamilyen választási együttműködés biztosan lesz 2018-ban is a demokratikus ellenzék pártjai között, bár valószínűleg nem olyan, mint 2014-ben. Ennél konkrétabbat erről nem mondott a korábban a koordinált jelölt- és önálló listaállítás lehetőségét felvető pártelnök. A Jobbikra való átszavazás ügyé­ben kevésbé volt megengedő, mint korábban Kaposváron. Azt mondta, nem lehet annyi indulat baloldali emberekben, hogy a Fideszt lecseréljék egy még rosszabb pártra. Valószínűnek tartotta, hogy a Fidesz és a Jobbik között nem jön létre koalíció, mert azzal a Fidesz a maradék elfogadottságát is elveszítené Európában.

Tíz év után befejezte az őszödi beszéd értékelését – reagált arra, hogy nem is egyes szocialista politikusok szivárogtatták ki a beszédet, hanem a Fidesz hallgatta le. Gyurcsány azt mondta: Magyarország bajai nem az őszödi beszédből következnek.

Arra a kérdésre, hogy miért főként ősz hajú embereket látni a fórumon, azt felelte: valószínűleg egy Fidesz-gyűlésen is az idősek lennének többségben. A DK nem tesz különbséget a szavazók között – a politikának különben is jó az idős, mert elmegy szavazni.

Néhány ígéretet is tett Gyurcsány Ferenc. Pártja mindenkit beengedne egy év próbaidőre a felsőoktatásba, akinek legalább hármas az érettségi átlaga. Felülvizsgálnák a lecsökkentett rokkantnyugdíjakat, és megszüntetnék, hogy a nyugdíjak csak az infláció arányában emelkedhetnek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.