galéria megtekintése

Új év, új viták, régi düh

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.

Boda András – Pető Péter
Népszabadság

A múlt ősszel indult kormányellenes tüntetéssorozat részeként újra sok ezren tiltakoztak Budapesten, ezúttal az Operaháznál. Az Andrássy úton hömpölygő pénteki tömeg egységet sugallt, de már a tüntetés kezdete előtt világossá vált: a most születő civil mozgalmon belül éppúgy akadnak feszültségek, mint a formálódó új ellenzék és a „régi” között.

Az, hogy van törésvonal a pártok és a demonstrációkat szervező civilek között, legkésőbb december közepén világossá vált, amikor Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Várady Zsolt, a tüntetések rendszeres szónoka, az Operaház előtt rendezett megmozdulást szervező Most Mi Mozgalom egyik alapítója között konfliktus alakult ki.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A korábbi kormányfő arra kérte híveit, hogy pártlogókkal ellátott zászlókkal jelenjenek meg a pénteki tüntetésen. Várady viszont – ahogy korábban – továbbra is önmegtartóztatásra kérte a parlamenti ellenzéket. Végül a DK visszakozott, de tegnap a demonstráció előtt újabb vita alakult ki. Szívesen felszólalt volna ugyanis az eseményen Kész Zoltán, aki februárban a Fidesz–KDNP parlamenti kétharmadának sorsáról is döntő veszprémi időközi országgyűlési választáson indul a Lokálpatrióták Veszprémért, a Liberálisok, a MoMa, az MSZP, a DK, az Együtt és a PM támogatásával.

 

Ám Várady jelezte, tüntetőként szívesen látják a közönség soraiban, de – mivel pártok állnak mögötte – a beszédéből nem kérnek. S ha ez még nem lett volna elég: több portálon megjelent tegnap, hogy Váradyék már pártalapítást terveznek. Ez és Kész Zoltán elutasítása a szocialista Gőgös Zoltánnál kiverte a biztosítékot.

Az MSZP-s politikus indulatos véleményt tett közzé a Facebookon péntek délután: „Ez várt ránk január elsején. Szégyen. A mai tüntetés szervezői pedig végre kimondták, azért nem kellünk, mert pártot alakítanak. Igen, mi nem kellünk, csak a támogatóink. Sajnos a veszprémi támogatottunk sem kellett nekik. Kész Zoli pedig kevésbé pártpolitikus, mint az LMP-s Vágó. Szóval így állunk. Veszprémben az LMP külön indul. Karancsi lesz a Schmuck jelöltje, aki két hete még civil volt. Nem kérdés, hogy ezzel a Fidesz győzelmi esélyeit javítják. Nyilván van az a pénz, amitől az embernek korpásodik a haja. Na, az enyém a mai tüntetésen a hidegtől biztosan nem fog.”

Kész Zoltán lapunknak azt mondta, elfogadja a szervezők álláspontját, „nincs vita, nincs harag”, az el nem mondott beszédét pedig a Facebookon publikálta. Megkerestük Várady Zsoltot is, aki az esti tüntetés kezdete előtt elmondta: egyelőre nincs szándékukban pártot alapítani, Kész ügyében pedig tartották magukat eddigi álláspontjukhoz, vagyis semmilyen együttműködést nem szeretnének pártokkal. Felvetésünkre, hogy mind nagyobb konfliktusforrássá válik a szervezők távolságtartása az ellenzéktől, Várady azt mondta: „Máshogy kellett volna csinálniuk az elmúlt 25 évet. Sajnálom.”

Azt, hogy a vita élesedik, bizonyítja az is: péntek este Várady Zsolt, alighanem felülírva terveit, mindenekelőtt az aktuális vitákra reflektált beszédében. Újra elismételte: egyelőre nincsenek pártpolitikai törekvései. Beszélt még arról is, a már beígért, civil szerveződéseket segítő közösségi portálja nem készült még el, most a tesztek zajlanak. De nem csupán „pártpolitikai” kitekintése jelezte, hogy karakteres a véleménye az utóbbi huszonöt év politikai elitjéről.

A rendezvény elején – a korábbi tüntetéseken már megszokott módon – felhangzott az Orbán Viktor korábbi szónoklataiból összevágott válogatás. Csakhogy ezúttal – fölöttébb váratlanul – Gyurcsány-szöveg is helyet kapott a repertoárban: az őszödi beszédből hangzottak fel részletek. A reakciók különböztek: míg Orbán hangját hatalmas füttyszó kísérte, Gyurcsányét csend követte. A bevezető és a Várady-fellépés után további hét szónoklat következett. A felszólalók követeltek demokráciát, új alkotmányt, jogállamot, kívánták az ország újjászervezését, az Orbán-kormány távozását és közösségek kialakítását.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

E körben üdítő volt A Város Mindenkié csoport aktivistáinak fellépése: Udvarhelyi Tessza és Csizi Zsolt együtt állt a pódiumra. A fiatal nő arról beszélt, Budán, anyagi biztonságban nőtt fel, New Yorkban is tanult. A férfi azt részletezte, Miskolcról indult, majd a fővárosba ment munkát keresni, hajlék nélkül élt, mára van bérlakása, de hidegben alszik, salétromos falak között, onnan indul munkába. A páros felváltva szólalt meg, s a végén együtt skandálta: „Lakhatást, demokráciát, szolidaritást!” Hiába, a tömeg nem vette át a rigmust. Ezt ugyan nem, de ennél egyszerűbb egysorost többször is kiáltoztak: „Orbán, takarodj!”

Ennek nyomatékosítására február elején több alkalom is lesz. A netadó elleni tüntetések szervezői jövő hónap első napjára, Váradyék meg másodikára hirdettek újabb demonstrációt. A két megmozdulás egymásra szervezése arra enged következtetni: e két feltűnően aktív civil közösség között sem teljes az összhang.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.