„Ugye fiú, szép élet a katonaélet”

A legfeljebb 23 ezer fő hivatásos katona mellett húszezer főnyi önkéntesben is gondolkodik a honvédelmi miniszter. Szerinte minden hazafias érzésű fiatalnak lehetőséget kellene adni, hogy egy hónapos alapkiképzésen vegyen részt, és azután ki-ki dönthetne, részt vesz-e a haza védelmében.
Lehetőséget kell teremteni arra, hogy a tizennyolcadik esztendőt betöltött fiatalok önkéntes alapon egy hónapos alapkiképzés keretében vehessenek részt a haza védelmében – nyilatkozta a honvédelmi miniszter a Magyar Időkben megjelent információ szerint. A lap az MTI-re hivatkozva írja, a fiatalok önként jelentkezhetnének a hozzájuk legközelebb eső laktanyában, majd a kiképzés után szabadon dönthetnének, hogy maradnak, vagy elköszönnek a honvédség tartalékos állományától.

Simicskó István úgy fogalmazott a napokban: „Azt tartom helyesnek, ha az állam a kellő ellenőrzési súlyával és az adott jogszabályi keretek között – ideológiáktól mentesen – lehetőséget ad a hazafias érzések közösségi célú kibontakoztatására."

Simicskó már a minisztersége előtt is kiállt a honvédség hivatásos és szerződéses állományának kiegészítése érdekében az önkéntes tartalékos rendszer területi alapon történő továbbfejlesztése mellett – emlékeztet a cikk. Korábban ismertetett elképzelések szerint a tartalékos erő területi alapon szerveződne, az egy térségben élők egy egységhez tartoznának. A létszám a teljes feltöltés után – ha akad elég önkéntes – megyénként körülbelül ezer fő lenne, vagyis a 23 ezer főben maximált létszámú hadsereg mellett még húszezer fő állna rendelkezésre.

A tartalékosok fegyverei a honvédség raktáraiban lennének, azokat csak a rendszeres időközönként tartott kiképzésekkor, gyakorlatokon vagy valódi vészhelyzetben használnák. A koncepció szerint egy tartalékos katona fenntartása tizedébe kerülne egy hivatásos katona költségeinek, hiszen fizetést nem kapnak, illetve csak egyenruhára és kézifegyverre lenne szükség, ami pedig van raktáron.

Ahhoz azonban, hogy a rendszer működjön, létre kellene hozni valamilyen ösztönző rendszert. Kompenzálni kell ugyanis a tartalékost és a munkaadóját is azért, hogy a katona időnként kiesik a polgári munkájából.

A kormány semmilyen formában nem tervezi a sorkatonai szolgálat visszaállítását – hangsúlyozza a lap. Mivel a honvédség hivatásos és önkéntes tartalékos állományából egyaránt 5500 fő hiányzik, a kabinet valóban tervez változtatásokat, ezek azonban csak az önkéntes katonai szolgálatot vállalókra vonatkoznának. A kérdésben hamarosan döntés születik.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.