galéria megtekintése

Ugrótorony és pontonhíd a Dunán

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 16. számában
jelent meg.


Szalai Anna
Népszabadság

Két új fővárosi helyszín is felmerült az 5-10 ezer négyzetméteres Rubik Múzeum felépítésére. Az eredetileg tervezett Rákóczi híd budai lehajtója melletti lágymányosi terület ugyanis nem látszik a pesti belvárosból, márpedig a kiállítóhelynek otthont adó ikonépületnek ennél centrálisabb helyet keresnek.

A projekt lebonyolításával megbízott Fürjes Balázs budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos vezette nemzetközi szakértői testület tíz lehetséges helyszínt vizsgált meg.

Fürjes Balázs egy Rubik-kockával
Fürjes Balázs egy Rubik-kockával
Vémi Zoltán / Népszabadság

Olyan helyet kerestek, ahol központi elhelyezkedésénél fogva mindenképpen belebotlanak a turisták, illetve a beruházás húzóerőt jelenthet a környezete számára. Az utolsó rostán három fővárosi terület maradt fenn: az eredeti Duna-parti mellé felsorakozott a Józsefvárosi pályaudvar, a beruházás ugyanis felértékelhetné a környéket, a terület könnyen megszerezhető MÁV-tulajdon, ráadásul a kerület igen motivált a megvalósításban.

 

A harmadik kiszemelt terület melletti legfőbb érv a lokáció: a Városháza mögötti, Károly körúti belvárosi terület üres is, s a Design Terminál közelsége pedig erősítené a Rubik Múzeum új koncepcióját.

Kreativitás

Az eredeti ötlet szerint a kiállítóhely a magyar szellem csúcsteljesítményét mutatta volna be, ám ez több csapdát is rejtett. A találmányoknak nincs nemzeti identitásuk, legfeljebb a kutatóknak, másrészt mindenképpen el szerették volna kerülni, hogy félreérthető, netán megmosolyogtató kivagyiságot tükrözzön az intézmény. Az új elképzelés a kreativitást helyezi a középpontba. A Rubik-kocka univerzumát bemutató kiállítás mellett az egyetemes emberi, mindenkiben meglévő kreativitást hozná látogatóközelbe különleges múzeumtechnológiai fogásokkal.

Ehhez az új elképzeléshez keresnek formát azon a nemzetközi meghívásos építészeti pályázaton, amilyen még nem volt Magyarországon. A tenderre legfeljebb tucatnyi ismert irodát hívnak meg, amelyektől a szigorú megbízási feltételeknek megfelelő pályaművet várnak a 40-50 ezer eurós pályadíj fejében. Ez Fürjes Balázs szerint garancia lehet arra, hogy a kiválasztott irodák ne újoncaik művével nevezzenek. A tender első fordulóján a fenti három – esetleg abból kettő – helyszínre kérnek ötlettervet.

Itt elsősorban arra lesznek kíváncsiak, a helyszínek közül melyik az inspirálóbb. A második fordulóban az első eredményeként kiválasztott területre kérnek koncepcióterveket. A pályázatot szeretnék még az idén kiírni. A kivitelezés előkészítésére 450 millió forintot szán a kormány a jövő évi költségvetésben. – Olyan múzeumot építünk, amilyen nincs a világon, így minta sincs rá. A határidők helyett az alaposságra helyezzük a hangsúlyt – magyarázza Fürjes az időben elhúzódó, apró részletekre kiterjedő előkészítő munkát.

Vizes vb és fesztivál

Nem mondható el ez a 2017-es vizes világbajnokságra készülő létesítményekre. A Dagály Uszodaközpont alapkövét tegnap helyezte el Orbán Viktor miniszterelnök a vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség vezetőivel. A szoros határidő példátlan összefogást és szabad kezet igényel. A kormánybiztos szerint a 97 százalékos parlamenti támogatás meggyőző. Az engedélyezési eljárás felgyorsítása pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a határidőt tartani tudják. De Fürjes műszaki alaposságot és ésszerű költségeket ígér. A nettó 30-32 milliárd forint értékű beruházás részeként nemcsak az új úszópalota épül fel a Dagály strandfürdő területén. A beruházás részeként megújul a Népfürdő utca, új árvízvédelmi mű épül az érintett szakaszon, míg a Margitsziget bevonása, a verseny fesztivál jellegűvé tétele érdekében várhatóan pontonhidat vernek a Dunán.

Marketing

A fő mű természetesen a 15 ezer látogatót fogadó úszópalota lesz, amelyből tízezer ideiglenes férőhely. A harmadik legnézettebb – 4,5 milliárd – nézőt vonzó sportesemény nagy attrakciója lehet a Parlament előtt kialakított 27 méteres óriás ugrótorony, ahonnan a Dunában elhelyezett medencébe ugranának a versenyzők. Egyedülálló marketinglehetőség Budapestnek és az országnak – jelenti ki Fürjes, de hozzáteszi: még nincs döntés, most vizsgálják a műszaki megvalósíthatóságot és a költségvonzatot.

A terület nagyobb részét a főváros a BKV adósságkonszolidációjának fejében ingyen adja át, míg a kisebbik telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vásárolja meg az angyalföldi önkormányzattól. A tárgyalások jól haladnak, a megállapodás küszöbön áll. A kerülettel abban is megállapodtak, hogy a Forgách utcai metrómegállótól gyalogossétányt alakítanak ki a Dagályig. A területet és a terveket az önkormányzat adja, a kivitelezés költségét az állam állja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.