Váratlan döntést hozott a Kúria, átengedték az MSZP kérdését

A szocialisták népszavazási kérdését engedte át a Kúria, mert Erdősi Lászlóné a maga indítványát a bíróság szerint később adta le.

Nyakó István és Lukács Zoltán azt mondta a Kúria döntése után tudósítónk szerint: mérhetetlen örömöt éreznek, hogy van még jogállam Magyarországon, és megkezdhetik az aláírásgyűjtést. A szocialisták a vasárnapi boltzár ügyét összekapcsolják a bérplafonnal és a földügyekkel kapcsolatos népszavazással, így, saját megfogalmazásuk szerint háromigenes népszavazásra készülnek.

Nyakó István és Lukács Zoltán így örülteka Kúria döntésének
Szabó Miklós / Népszabadság

Mindezt azután mondták, hogy Nyakó István MSZP-s politikus vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét hitelesítette a Kúria szerdán. Így a cirkusznak vége, és a szocialisták legkésőbb a jövő héten megkezdhetik az aláírásgyűjtést arról, „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?".

A Kúria egyébként igen meglepő módon indokolta a határozatot: hiába érkeztették Erdősi Lászlóné kérdését előbb a Nemzeti Választási Iroda portáján elhelyezett időbélyegzőnél, mert a bíróság szerint nem az számít. Hanem az, hogy ki adja át személyesen a népszavazási kezdeményezését korábban az iroda munkatársainak. Vagyis: az időbélyegzőnek az ég világon semmi értelme nem volt.

Ezt azonban február 23-án senki nem tudta, mert Erdősiné a biztos győzelem tudatában még sétálgatott kicsit, Nyakó viszont túl akart gyorsan lenni a dolgon, ezért azonnal leadta a maga kérdését. Így 12 percet vert rá az asszonyra.

Mindezek után nincs különösebb jelentősége annak, hogy a Kúria – saját korábbi döntésére hivatkozva – megismételte: az iroda portáján korábban történtek miatt sérült a választások tisztasága, az esélyegyenlőség, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is.

Nem láttak azonban alapot annak megállapítására, hogy Erdősiné a kopasz fiatalokkal szándék- és akarategységben cselekedett volna. Ugyanakkor azt nem vitatták: Nyakót akadályozták abban, hogy az időbélyegzőhöz jusson.

Az időbélyegző a Választási Iroda épületében.
Szabó Miklós / Népszabadság

Bár végül nem kellett újra benyújtani a kérdést, a szocialisták ezt korábban nem tudhatták, viszont biztosra akartak menni, és felkészültek arra az esetre is, ha ismét az időbélyegzőhöz kell rohanni. Hétfő óta voltak ugyanis „ügyeletben" az MSZP aktivistái a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt. Erdősiné és kopasz segítői azonban most nem voltak ott, és az időbélyegzőnek sem volt most szerepe.

Február 23-án Nyakó Istvánnak nem sikerült elsőként beadnia a vasárnapi nyitva tartásról szóló népszavazási kezdeményezését a Nemzeti Választási Irodánál. Az iroda előtt kopaszok állták útját, így megelőzte Erdősi Lászlóné, Erdősi László András herceghalmi polgármester felesége.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.