Lehallgatási botrány: bűnös, aki pletykál?

Ártatlannak mondták védőik az UD Zrt.-perben megvádolt volt szocialista és MDF-es politikusokat, és bűncselekmény hiányában a felmentésüket kérték a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán folytatódott perben.

A 2008 őszén kirobbant lehallgatási botránya nyomán indult eljárássorozat egyik szálán indult pert négy volt parlamenti képviselő ellen indította a leleplezett vagyonvédelmi cég. A feljelentés alapján 2010 nyarán – miután megszűnt a képviselői mentességük – a Központi Nyomozó Főügyészség személyes adattal való visszaéléssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét, Tóth Károlyt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt MSZP-s alelnökét, Dávid Ibolya volt MDF-elnököt és helyettesét, Herényi Károlyt. Később vádat is emeltek ellenük, mivel az ügyészség szerint az érintettek engedélye nélkül hozták nyilvánosságra az UD Zrt. ügyében a titkosszolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetések leiratait. Vádbeszédében az ügyész Szilvásy Györgyre és Dávid Ibolyára felfüggesztett szabadságvesztést, Tóth Káeolyra és Herényi Károlyra pénzbüntetést kért.

Herényi Károly, Dávid Ibolya és Tóth Károly a bíróságon

Az UD Zrt. botrány 2008 őszén robbant ki, amikor Laborc Sándor akkori titkosszolgálati főnök feljelentése alapján házkutatást tartottak az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél. Ekkor jelentette be a regnáló titokminiszter Szilvásy, hogy egy több hónapos titkos nyomozás során lelepleztek egy "árnyék-titkosszolgálatot", amely fideszes politikusokkal is kapcsolatban állt, és titkos adatgyűjtést végzett.

Ezután állt a nyilvánosság elé Dávid Ibolya, aki bejelentette, hogy ügyészségi vizsgálatot kér egy a birtokába került hangfelvétel miatt, amely szerint terhelő adatokat akarnak róla gyűjteni, és ebben Almássy Kornél (MDF-elnökjelölt) is érintett. A szövevényes és máig homályos ügy MDF-es szála ekkor került nyilvánosságra: a hangfelvételen Tóth János, az UD Zrt. egyik vezetője tájékoztatta Csányi Sándor OTP-vezért, hogy megbízást kapott "terhelő adatok gyűjtésére" Dávid Ibolyáról. Ezt követően az MDF-elnök visszalépésre szólította fel Almássyt, aki viszont arra hivatkozott, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra hozatalával akarták visszalépésre kényszeríteni az elnökjelöltségtől. (A közelmúltban egyébként a Kúria felmentette Dávid Ibolyát az Almássy által indított perben, az ítélet szerint Dávid nem állította bizonyított tényként, hogy Almássy Kornél adott megbízást az adatgyűjtésre.)

Szilvásy György és Tóth Károly pedig azért kerültek a vádlottak padjára, mert a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén szétosztották az UD Zrt. vezetője és Demeter Ervin, illetve Kövér László fideszes képviselők szintén lehallgatott telefonbeszélgetéseinek felvételét (amiket egyébként részlegesen a Fidesz hozott nyilvánosságra). A vád szerint Tóth Károly felbujtotta Szilvássyt a felvételek leiratának átadására, így visszaéltek Kövér és Demeter személyes adataival. Tóth Károly érvelése szerint legfeljebb Szijjártó Péter és Répássy Róbert felbujtója lehetne – ők hozták nyilvánosságra a dokumentumokat –, ám ellenük nem indult eljárás.

A vádlottak védői érthetetlennek mondták, hogy volt MSZP-s és MDF-es politikusok ülnek a vádlottak padján, köztük Dávid Ibolya, aki valójában sértettje az UD-ügynek. Zamecsnik Péter és Helmeczy László, Dávid, illetve Herényi védői is felhívták a figyelmet arra, hogy nem az a bűnös, akit meg akarnak támadni, és védekezésül a nyilvánossághoz fordul. Dávid Ibolya ráadásul maga küldte el a Legfőbb Ügyészségnek a CD-t, mégsem vizsgálták ki érdemben – bezzeg az UD Zrt. feljelentésére azonnal eljárás indult Dávidék ellen. Helmeczy az ügyet – a személyes adatokkal visszaélést – ahhoz hasonlította, mintha Mari nénit azért vonnák felelősségre, mert kapálás közben meghallott egy "személyes adatokat is tartalmazó" veszekedést, majd elpletykálta. Szerinte "bizonyos politikai célokat szolgálhat ugyan, ha szocialisták és MDF-esek együtt ülnek a vádlottak padján, de büntetőjogi oka nem volt". A védelem képviselői többórás beszédekben érveltek amellett, hogy a vádlottak jogszerűen jártak el a hangfelvételek leiratainak kezelésekor: Szilvásy a nemzetbiztonsági bizottság által bekért dokumentumokat jogszerűen adta át, azokat Tóth Károly bizottsági alelnökként jogszerűen kezelte, ahogy Dávidék is a CD-t.

A per áprilisban folytatódik, amikor a vádlottak az utolsó szó jogán szólhatnak, majd április 25-re várható ítélet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.