galéria megtekintése

TV2-botrány: Vajnának kedvezett a GVH, Simicska lecsúszhat a csatornáról

13 komment

NOL
NOL

Andy Vajna viheti a TV2-t. Legalábbis a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) álláspontja szerint. Simicska Lajos lecsúszhat a csatornáról.

A GVH engedélyezte, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. (TV2) és a CEE Broadcasting Limited (CEE) felett. A versenyhivatal közleménye szerint a Magyar Broadcasting Co. Kft. – a GVH-hoz 2015. október 16-án beérkezett kérelmében – kérte, hogy a 2015. október 15-én kelt szerződés alapján a GVH engedélyezze irányításszerzését a TV2 és a CEE felett.

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy nincs azonos tevékenysége a TV2 és a CEE vállalkozásokat magában foglaló, televíziós műsorok (TV2, FEM3, PRO4, SuperTV2) készítésével foglalkozó, és azokat sugárzó TV2-CEE-csoportnak, valamint az elsősorban játékkaszinók üzemeltetésével és filmforgalmazással foglakozó, Andrew G. Vajna által irányított Vajna-csoportnak. Ezért az összefonódásokkal összefüggő legfőbb versenyaggály, a koncentráció növekedése a jelen tranzakció esetében nem merül fel. A Vajna-csoport végez ugyan filmforgalmazási tevékenységet, azonban jogosultsága nem terjed ki a televíziós csatornák, így a TV2-CEE-csoport részére történő filmértékesítésre, így versenyaggály ezzel összefüggésben sem merült fel.

A GVH megállapította, hogy az engedélyezni kért fúzió – versenyjogi – érdemi elbírálásának nem képezte akadályát az, hogy jelenleg a Megapolis Média Zrt. cégbejegyzési kérelme alapján a megállapodást is érintő cégbírósági eljárás van folyamatban. A cégbírósági iratok alapján ugyanis minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy a jelenlegi engedélyező határozat alapját képező megállapodás aláírásának időpontjában, 2015. október 15-én az ügyvezetők együttesen jogosultak voltak a cég képviseletére.

 

Az irányításszerzés engedélyezése nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna. Az ügyben érzékelhető jelentős érdeklődésre tekintettel a hivatal általánosságban kiemeli, hogy a GVH a fúziók engedélyezése során az eladó és a vevő közötti egységes akarat-elhatározás meglétét és a fúzió versenyre gyakorolt hatását vizsgálja, a szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet.

A versenyhivatal engedélye tehát azért szükséges, mert a vonatkozó törvény előírja: ha olyan vállalkozáscsoportok koncentrálódnak egy kézben, amelyek előző évi árbevétele eléri a 15 milliárd forintot, és van a csoportban két olyan cég, amely egyenként 500-500 milliós forgalmat bonyolított, akkor kérni kell a GVH engedélyét.

Fotó: Kurucz Árpád / Archiv

Mint ismeretes, nemcsak Andy Vajna szeretné megszerezni a TV2-t. Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlettársa egy 2013-as opciós szerződésre hivatkozva október 13-án a cége, a Megapolis Media Zrt. nevére írta azt a két vállalkozást, mely még két évvel ezelőtt megvásárolta a tévét a korábbi német tulajdonostól. Majd erre hivatkozva október 15-én nevére vette a TV2 vagyonkezelőjét, a TV2 Media Group Holdings Kft.-t.

Korábban a GVH szóvivője közölte, a Megapolis nem kért tőlük még engedélyt. A Megapolis négy másik cégben érdekelt, közülük három tavaly bőven 500 millió forint feletti forgalmat bonyolított. A Megapolis és a TV2 érdekeltségei összesen több mint 21 milliárdos árbevételt értek el. Ugyanakkor Fonyó ügyvédje egy hete jelezte a hvg.hu-nak, rövidesen ők is kérvényezni fogják a versenyhivatal hozzájárulását.

Ez azért is fontos, mert a GVH engedélye nélkül a törvény szerint nem lehet érdemi változásokat kezdeményezni az érintett cégek működésében. Ekkora árbevételű cégek „összefonódása a Gazdasági Versenyhivatal engedélyének hiányában nem hajtható végre, így különösen (...) a vezető tisztségviselők kijelölésére vagy megválasztására vonatkozó jogosultságok nem gyakorolhatók". Ugyanankkor Fonyó még október 15-én kezdeményezte a cégvezetők, Yvonne Dederick és Simon Zsolt leváltását, és saját magát tette meg a TV2 Media Group vezetőjének.

A cégbíróságnál viszont Simicskáék vannak lépéselőnyben. Ők még múlt hét hétfőn kérték a tulajdonjoguk bejegyzését. Igaz, a cégbíróság utólag hiánypótlást kért Fonyótól, időközben a korábbi német tulajdonos, a céget a hitelek miatt elzálogosító Pro7Sat.1 prdig közölte, nem járul hozzá zálogjogának törléséhez és átvezetéséhez. Tehát hosszú jogvita várható, a közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy egyértelművé válik, ki is a TV2 igazi tulajdonosa: Fonyó vagy Vajna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.