galéria megtekintése

TV2-botrány: stoppolták Simicskáékat a cégbíróságon

12 komment


M. László Ferenc

Hiánypótlásra szólította fel a TV2-s cégeket a nevére író Fonyó Károlyt a cégbíróság szerdán. A vállalkozások tulajdonjogi ügyeit kezelő és nyilvántartó szervezet bekérte a TV2 korábbi német tulajdonosának, a Pro7Sat.1-nak (P7S1) a beleegyezését is. Ha Fonyó

nem pótolja a hiányosságokat, nem írják a nevére a TV2 vagyonkezelőjét

- figyelmeztetett a bíró.

 

Harminc napon belül be kell bizonyítania, hogy a tévé korábbi tulajdonosa engedélyezte zálogjogának törlését a TV2 vagyonkezelő cégénél. Továbbá elvárják, hogy Fonyó igazolja: a P7S1 lehetővé tette azt is, hogy a zálogjogot Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. átvállalja a TV2-nél. Ez derül ki abból a hiánypótlási végzésből, amelyet a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága hozott szerdán.

Mint arról korábban beszámoltunk, Simicska Lajos üzlettára, Fonyó Károly hétfőn kérvényezte a bíróságtól, hogy írják át a Megapolis nevére a tévét Andy Vajnának eladó Yvonne Dederick és Simon Zsolt üzletrészeit. A beadványból az is kiderül, hogy Fonyó azonnali hatállyal kirúgta a két ügyvezetőt. A TV2 Media Group a tévét üzemeltető TV2 Média Csoport 100 százalékos tulajdonosa, így ezen keresztül Fonyó magát tekinti a tévétársaság tulajdonosának. Ugyanakkor a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna azt állítja, ő vette meg a TV2 Média Csoportot, így övé a TV2.

Mint a napokban kiderült, amikor a P7S1 két éve átruházta a TV2-t Dederickre és Simonra, Simicska üzlettársa, Fonyó kölcsönt adott nekik és opciós szerződést kötött arra a két cégre – a CCA és a D6D Kft.-kre –, melyek a TV2 Media Group tulajdonosai voltak. A tévé két vezetője viszont 2014 októberében úgy alakította át a céghálót, hogy a CCA-t és a D6D-t kiszervezték a céghálóból, így most azt állítják, hogy Fonyónak nem volt joga lehívni a TV2 Media Groupra az opciót, tehát ők jogszerűen adták el a TV2-t Vajnának (lásd ábránkat).

A cégbíróság szerdán két dolgot kért Fonyó Megapolis Zrt.-jétől. Adjon be egy engedélyt a P7S1-tól, illetve igazolja, hogy joga volt másokat megelőzően megszerezni a TV2 Media Group üzletrészét. Tehát Fonyónak újabb részleteket kell feltárnia a 2013 óta mostanáig titokban tartott opciós megállapodásból. Ugyanakkor meg kell egyeznie a németekkel is. Ugyanis a P7S1 úgy adta el a tévét, hogy engedélyezte a vételár későbbi kifizetését, cserében pedig elzálogosította a cégeket. Simonék a múlt héten azt állították, a P7S1 a Vajnával kötött szerződést szentesítette.

Ráadásul a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jelezte a napokban, hogy Fonyónak ki kell kérnie a hivatal engedélyét is az ügylethez. Vajna ebben lépéselőnyben van, már kérte a GVH engedélyét. Szerdán az Index le is fotózta Vajnát, amit Dederick-kel és Simonnal, illetve a tévé általa választott új vezetőjével, Dirk Gerkensszel együtt ebédelt egy budapesti étteremben, azaz készülnek a társaság átvételére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.