galéria megtekintése

Tűzfal adja a másikat

6 komment


Boda András

Alighanem pereskedésbe torkollik a Közép-európai Egyetem és a szomszédos társasház néhány lakójának vitája. A lakástulajdonosok a szerintük túl magas campus miatt otthonuk világosságát féltik. Az egyetem és a kerület állítja: minden szabályos.


Nem mindenki örült a Közép-európai Egyetemen (CEU ) tegnap tartott bokrétaünnepnek: a szomszédos társasház néhány lakója épp azért háborog, mert a most épülő campus szerintük túl magas, ezért kárt, bosszúságot okoz nekik.

Az érintettek egyike, egy nyugdíjas asszony különösebb magyarázat helyett a harmadik emeleti lakása kis­szobáját mutatta: az egykor világos helyiség ablakából ma az új tömb karnyújtásnyira lévő falára nyílik kilátás. Az asszony szerint kezdetben nem is vették komolyan a panaszait, sőt, azt mondták neki, hogy az ablakát eleve szabálytanul alakították ki, annak nem is szabadna ott lennie.

– Meglehet, mondtam nekik, de akkor ez negyven éve szabálytalan ablak, mert én már így vettem át a lakást az ingatlankezelőtől – idézte fel az asszony.

 
Az idős hölgy egykor világos szobájának ablaka előtt ma már egy betonfal magasodik
Az idős hölgy egykor világos szobájának ablaka előtt ma már egy betonfal magasodik
Teknős Miklós / Népszabadság

Szomszédja, Werderits Krisztián szintén lakása világosságát félti. Az építkezés kezdete, a pontos tervek megismerése után tudták meg, hogy az új tömb magasabb lesz, mint a régi, aminek a helyén épül.

– Hat méterrel magasodik majd a házunk fölé az új épület egy része, emiatt a felső szinteken lévő lakásokba kevesebb fény jut be. Én kilenc éve megvettem a padlástér egy részét, amit egybenyitottam az alatta, a harmadikon lévő lakásommal. Mindezek után derült ki, hogy

az CEU-épület még a tetőtérre is árnyékot vet

– fogalmazott Werderits. Szerinte a CEU kezdetben nem vitatta panasza jogosságát, de végül elzárkóztak attól, hogy kártérítésről tárgyaljanak. A jogász gyanúja szerint az épület magasabb a megengedettnél, és a házukat érintően nem készült érdemi környezeti hatástanulmány.

– Apróságnak tűnik, de fontos, hogy nem kérték hozzájárulásunkat a házunk kéményei­nek magasításához, ami a campus építése miatt vált szükségessé.

A CEU új épülete a szomszéd házra épült
A CEU új épülete a szomszéd házra épült
Teknős Miklós / Népszabadság

Ezzel kényszerhelyzetbe hoztak minket, mert ha most, utólag nem engedjük ezt a munkát, akkor veszélyessé válhat a fűtési rendszerünk – mondta, s kijelentette, nem hagyja magát, ha kell, perre viszi az ügyet. Eltökéltségéről sokat elárul: beszámolója szerint

az egyetem tegnapi bokrétaünnepén váratlanul a színpadra lépett és tiltakozó levelet olvasott fel.

A kritikák miatt megkerestük a belvárosi önkormányzatot, amely szerint minden szabályszerű. Kérdéseinkre közölték: a környezeti hatástanulmány készítése nem feltétele az építési engedély megadásának, és a kéménymagasításhoz sem szükséges a lakók előzetes hozzájárulása. A kerület szerint az sem vitatható, hogy a nyugdíjas asszony ablaka elé fal épült. Ha ugyanis egy ablakot – függetlenül attól, hogy hány éve – engedély nélkül alakítottak ki, akkor

a tulajdonosnak akár a tűzfalépítést is tűrnie kell.

Az egyetem campusfejlesztési igazgatója, Baross Pál kérdésünkre közölte, hogy a mintegy ötmilliárd forintba kerülő létesítmény építéséhez minden hatóság hozzájárulását megszerezték. Jogerős építési engedély birtokában adták át a helyszínt a generálkivitelezőnek. Mindez – tette hozzá – azt is jelenti, hogy a megbízott építész-tervezők minden olyan iratot, tanulmányt benyújtottak, ami feltétele az engedélynek. Baross Pál ezzel együtt jelezte, ahogy hasonló beruházásoknál, itt is óhatatlanul előfordulhatnak vitás esetek, a panaszokat pedig egyesével kivizsgálják.

Mint fogalmazott, Werderits úr esetében ő maga is eljárt, s végül arra jutottak:

nem látják megalapozottnak a kártérítési igényét, sokkal inkább „üzleti megfontolásokat" sejtenek a kritikák hátterében.

Mint megtudtuk, a szintén a házban lakó nyugdíjas asszony ügye „egy kölcsönös, kulturált tárgyalási folyamatban van", amely során jogi és méltányossági szempontokat is figyelembe vesznek. Az igazgató megemlítette: a szomszédos házban többen kifejezetten örülnek a beruházásnak, hiszen a kémények hosszabbításával együtt járó úgynevezett bélelés jelentős anyagi terhet vesz le a vállukról, ráadásul az egyetem fejlesztése a környék előnyére válik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.