Tüntettek egy szülésznőért és a vegzatúra nélküli szülésért

Egy szülésznőért, Vass Gabrielláért, és a háborítatlan szülés intézményéért tüntettek civilek hétfőn a fővárosi Szent Imre kórház előtt.

Mintegy 100 ember azért szervezett demonstrációt a kórház elé, mert Vass Gabriella júliustól már nem dolgozhat ott. Ennek formai oka az, hogy lejárt a munkaszerződése, a munkája megtartásáért tüntetők viszont úgy vélik: a szülésznőnek azért kell mennie, mert a háborítatlan szülés híve.

Fotó:  Kis Márton-Vidor

Korábban ez volt az általánosan elfogadott szemlélet a Szent Imre kórházban is, míg – szerintük – mindezt a közelmúltban lezajlott menedzsmentváltás visszájára nem fordította, és kezdte megint preferálni a hagyományos, az orvosok kényelmi szempontjainak alárendelt szüléseket. Vass Gabriellát most is több tucat nő várja, ők azt szeretnék, hogy a szülésznő kísérje a szülésüket, ám, a szakembernek a kórház azt sem engedte meg, hogy önkéntesként tovább végezze a munkáját az osztályon, holott az általa gondozott kismamák érdekében így is vállalná a feladatot. Elbocsátása azzal jár, hogy a jövőben semmilyen módon nem lehet jelen a kórházban szüléseknél, nem tud szülésznőként segíteni pácienseinek.

A civilek petíciót írtak és aláírásgyűjtést is indítottak, úgy tűnik hiába.

Lapunknak Weisz-Nemcsik Katalin, a demonstráció szervezője elmondta: mintegy 620 írták alá eddig a petíciójukat, mellyel az a céljuk, hogy az intézményből aznap távozó Vass Gabriella szülésznő folytathassa munkáját, és a kismamák kórházi keretek között is választhassák a természetes szülést. Hiszen az elmúlt években a Szent Imre kórház az ott dolgozó lelkiismeretes és elhivatott munkatársainak köszönhetően sok kismamának adta meg a háborítatlan, természetes szülés élményét. A kórház új vezetősége azonban valóságos hadjáratot indított a természetes szülést támogató szülésznők, köztük Vass Gabriella ellen. Weisz-Nemcsik Katalin azt is hozzátette: szerveződésük célja az is, hogy rábírják a kormányzatot, hogy hozzanak létre egy olyan referencia intézményt, ahol a nők valóban háboríthatatlanul szülhetnek.

A Szent Imre Kórház előtti tüntetőknek az intézmény ápolási igazgatója küldött ki egy szűkszavú nyilatkozatot, melyben igyekezett megnyugtatni mindenkit, hogy Vass Gabriella munkaviszonyának megszüntetése jogszerű. Valamint sajnálkozott, hogy a civilek Vass Gabriella intézményből való távozásával találták apropót a demonstrációjukra. Az írásos közleményben benne volt az is, hogy eddig is, és a jövőben is magas színvonalú ellátást kapnak az intézményben a kismamák.

Júliustól önállóan is dolgozhatnak szülésznők


Mint arról korábban hírt adtunk: júliustól a szülésznők önállóan is kísérhetnek végig problémamentes terhességet. Az új szisztémában is az orvos állapítja meg a terhességet, és az erről szóló igazolással a várandósnak a lakóhelye szerinti, területileg illetékes védőnőt kell fölkeresnie, aki ezt követően kiállítja és kiadja a várandósgondozási könyvet. A családorvos, a védőnő és a szakorvos is elvégzi a kockázati besorolást; a további teendők miatt ugyanis fontos tudni, hogy a kismama egészségi állapota alapján alacsony, vagy magas kockázatúnak számít-e.

A gondozási kiskönyvbe bele kell írni annak a nevét – szülésznő vagy orvos – aki a várandósgondozás alatt felelős a kismama állapotáért. A várandós kiskönyvében regisztrálni kell azt is, ha bármilyen változás történik – orvoshoz kerül a szülésznőtől a kismama vagy fordítva – így világos és egyértelmű lesz a felelősség kérdése.

Júliustól, ha a várandós nő magas kockázatúnak számít, akkor kizárólag szakorvos gondozhatja, az alacsony kockázatú kismamákról, akiknek nincs semmilyen problémájuk, „gondoskodhat” a szülésznő is. A terhesség alatt változhat a helyzet, így például, ha idő közben terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás vagy egyéb betegségek tünetei jelentkeznek, akkor a szülésznőnek orvoshoz kell irányítani a kismamát. Ez egyben azt is jelenti, hogy az alacsony kockázatú besorolása megváltozik, és magas kockázatúvá válik. Ez a folyamat visszafelé is működik, ha ugyanis a tünetek rendeződnek, megoldódik az egészségügyi probléma, ismét kaphat alacsony kockázatú besorolást a kismama.  

A jövőben egy közfinanszírozott egészségügyi intézmény sem utasíthatja el a várandósokat, még akkor sem, ha a gondozást egy magánpraxisban dolgozó orvos végzi. (Most a közfinanszírozott intézmények a magánorvosi beutalóval érkezőktől kérhetnek az adott szolgáltatásért térítési díjat. A magánorvosnak nincs beutalási joga az állami szektor felé.) Az új rendszerben várandósok gondozási kiskönyvébe eleve be lesz fűzve egy az időszakos vizsgálatokhoz szükséges beutaló, így a gondozásért felelős személy egyszerűen kitépi a kiskönyvből ezt a mellékletet, és azzal a kismama térítésmentes vizsgálatra jelentkezhet.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.