Tüntetők a fideszes 'maffiaközpontnál': Kilóg a lóláb

Mivel Áder János aláírta a földtörvényt, a tiltakozók a Sándor-palota helyett a Fidesz-székház elé vonultak. Bajnai Gordon a tüntetésen azt üzente: ők nem a székházat, hanem a parlamentet szeretnék elfoglalni.

– Nagyobbat kérünk legközelebbre, kilóg a lóláb – mondta a Fidesz székházára kifeszített (Mesterházy Attila, Portik Tamás, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon portréjával ékesített, "Együtt a maffiabaloldal" feliratú) óriási molinóra mutatva Juhász Péter, a Milla Egyesület vezetője az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért közös tüntetésén.

Bajnai Gordon a Fidesz székháznál
Bajnai Gordon a Fidesz székháznál

A kormánypárt Lendvay utcai székházánál néhány száz ember – és egy Lázár János-bábu – demonstrált a "maffia-kormány" ellen; a múlt héten a Sándor-palotánál a földtörvény és a korrupció elleni sátras tiltakozás folytatásaként.

"Áder Jánosnál kezdtük a tiltakozást, de azzal, hogy aláírta a földtörvényt, Schmitt Pál útjára lépett, nem a magyar állampolgárok érdekeit képviseli; nem féke, hanem motorja a Fidesz-maffiának" – mondta Juhász Péter. Ezért jöttek át a Lendvay utcába – "mert itt van a maffiaközpont".

A Fidesz-közeli földesurak helyzetbe hozása, a gazdák kisemmizése ellen szólalt fel Szabó Rebeka (Párbeszéd Magyarországért). A becsapott gazdákért állt ki, akiktől az Orbán–Simicska-rezsim az álmukat is elveszi. A többi felszólalóhoz hasonlóan korszakváltást sürgetett, ehhez meg kell találni a kulcsot, és meg kell tanulni használni is.

– Magyarország mára fideszes keresztapák országa lett – folytatta a gondolatmenetet Kónya Péter (Szolidaritás); nem maradt olyan terület, ahol ne forgatták volna fel fenekestül az életünket; ilyen pusztításra márpedig szerinte csak azok képesek, akik nem ismernek se istent, se embert. Illetve egy istent ismernek a fideszesek: a pénzt.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A maffiózózás volt a vezérfonala Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért elnöke beszédének is: a maffia oldalán az áll, aki fél a nyilvánosságtól, a Fidesz-KDNP pedig fél – mondta az ellenzéki képviselő arra utalva, hogy a kormánytöbbség leszavazta a politika és az alvilág kapcsolatrendszerének feltárására irányuló parlamenti kezdeményezésüket. Kitért ő is az ország kisemmizésére; arra, hogy miközben egy hajléktalant 600 forint és egy paplan ellopásáért elzárással büntetnek, az azeri baltás gyilkosnak szabadság és elismerés jár; hogy amíg a családok felélték tartalékaikat, addig Simicska Lajos 6000 forintot keres percenként, nagyrészt közpénzből. Jávor szerint "Orbánt és maffiakormányát" csak úgy lehet leváltani, ha korszakot is váltanak, de a jövő évi választáson szerinte az emberek nem háborúzni szeretnének a fülkékben, hanem békében, nyugalomban élni.

Az utolsó felszólaló, Bajnai Gordon, az E14 vezetője a Fidesz előzetes közlésére reagált, miszerint óvnak attól, hogy a tüntetők elfoglalják a pártszékházat. "Mi szükségünk rá?" – Bajnai szerint ők a parlamentet szeretnék elfoglalni, azt is jogállami eszközökkel. Majd részletesen taglalta, milyen fondorlatokkal lopta meg a kormány az embereket, a földtörvénytől a trafikügyön át a nyugdíjpénztári megtakarításokig. A főbűnös persze Orbán Viktor – "fejétől bűzlik a hal" –, hiszen aki a Balettintézet államosítását személyesen intézi el, arról nehezen hihető, hogy ne tudott volna a többi gyalázatról, a haverok helyzetbe hozásáról. "Hazánk ipari méretű lenyúlása Orbán Viktor tudtával és szándékai szerint történik". Mindent ellopnak, ami mozdítható, de még azt is, ami nem – lásd földtörvény. Ha pedig Orbánék még négy évre kapnak felhatalmazást, akkor nem lesz se pénz, se munka, talán még jog sem a tiltakozáshoz; az ország pedig puskaporos hordóvá válhat. Úgyhogy Bajnai arra kéri a miniszterelnököt – "most még szépen" –, hogy ne játsszon a tűzzel.

A demonstráció békében véget ért; a szervezők előzetesen figyelmeztettek, hogy a "Kubatov-gárda" provokációra készülhet, félelmük alaptalannak bizonyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.