Egyre nő a düh Orbánék miatt

Lezárta szerda délután a budapesti Szabadság hidat a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság.

A Büki Zoltán vezette Facebook-csoport az év elején szerveződött, és nemrég a Lánchidat torlaszolták el az autósok elől. Most a Szabadság hídra esett a választás, a tiltakozók öt-öt autóval álltak meg a híd pesti és budai hídfőjénél. Ezúttal a boltbezárások kiterjesztése ellen emelték fel hangjukat. A mintegy másfél órás blokád azzal ért véget, hogy a rendőrség felszólította Bükiéket a demonstráció abbahagyására, ők pedig szépen elvonultak.

Fotó: Mirkó István / Népszabadság

Az eredeti tervben az szerepelt, hogy vagy az Erzsébet, vagy a Szabadság hidat zárják le. A résztvevők a Lurdy Ház előtt gyülekeztek, és a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni feliratokat (Delete Viktor, Orbanisztán=Kleptokrácia stb.) helyeztek el az autókon. A szervező Büki, aki piackutatással foglalkozik Szlovákiában, kiadta a parancsot: irány a Szabadság híd. Útközben az keltett számára aggodalmat, hogy a rendőrség minden bizonnyal megneszelte az akciót, a műegyetem előtt már egy rohamkocsi várakozott. – Szóltunk az újságíróknak – mondta Büki –, de így mások is megtudhatták, hová készülünk. Na mindegy, azért belevágunk.

Az utat lezáró tiltakozók elengedték a villamosokat, és nyilatkozatukban azt fogalmazták meg, hogy az akció nem az autósok ellen van. – A Szabadság híd lezárása éppen lehet jelképes is – mondta Büki –, hiszen Orbánék, akik nem akarnak velünk szóba állni, lábbal tapossák a szabadságot. A boltbezárásokat ki akarják kiterjeszteni, ami felháborító.

A rendőrök, akik ismerősként köszöntötték Büki urat, kicsit túlreagálták az akciót, voltak vagy százan, ami a tiltakozók malmára hajtotta a vizet, mert ebből mindenki azt szűrte le, hogy valami történik a hídon. – Gyertek velünk blokádolni! – ajánlotta a villamosablakon kihajolva érdeklődő egyetemistáknak a szervező, akik győzelmi jelet mutattak neki vissza.

Fotó: Mirkó István / Népszabadság

– Nem hagyjuk abba – szögezte le Büki a demonstráció végén. – Legközelebb április 3-án vonulunk az utcára, autók nélkül, gyalogosan megyünk, a sajtó- és a szólásszabadságért demonstrálunk.

Megkérdeztük a résztvevőket, hogy mi lett az útdíj elleni tiltakozással – ami miatt létrejött a csoport. – Hol van az már! – legyintett egyikük, és a Quaestor-ügy miatt kezdett háborogni. Másikuk azt jegyezte meg, hogy naponta több kormányzati intézkedés vagy botrány miatt is tüntethetnének, akár folyamatosan is az utcán lehetnének, de erre nincs energiájuk, dolgozni is kell.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.