Tüntetők szállták meg az EMMI-t

A Párbeszéd Magyarországért négy aktivistája felmászott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Akadémia utcai székházának erkélyére egy létrán. A demonstrációval a mind nagyobb méreteket öltő szegénységre akarják felhívni a figyelmet.

Az erkély korlátjára molinót feszítettek ki, amelyen az olvasható: „4 millió embert hagytatok az út szélén”. A PM aktivistái így tiltakoznak az ellen, hogy szerintük „Magyarország a szociális válság felé robog”, és a kormány ígérgetéseivel és nyilatkozataival ellentétben emberek sokaságát hagyják kilátástalanságban.

Szabó Tímea, a PM társelnöke a „megszállt” minisztérium előtt rögtönzött sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Fidesz elmúlt 5 éves ámokfutása miatt az összes szegénységi mutató romlott. Tetézi a bajt, hogy a szociális rendszer márciusi átalakítását követően újabb 600 ezer ember maradt ellátatlanul az eddigi 4 millió szegénységben élő után. A társelnök szerint társadalmi katasztrófa fenyeget, ha a kormány nem tesz valamit.

Szabó Tímea szerint a PM valós megoldást kínál a problémára, ez pedig a mindenkinek járó alapjövedelem lenne. Kérdésre kifejtette: minden felnőtt havi 50 ezer, a gyerekek 25 ezer, a várandós nők 75 ezer forintot kapnának. Mindennek fedezete ráadásul szerinte biztosítható lenne úgy, hogy a költségvetési hiány nem nő. Példaként említette: az antikorrupciós csomag segítségével 175 milliárd forintot lehetne rövid idő alatt megtakarítani, további tartalékokat szabadítana fel a pazarlásellenes program, amelynek részeként leállítanák a stadionépítéseket.

A sajtótájékoztató ideje alatt az erkélyt továbbra is megszállva tartották az aktivisták, igaz, rendőri felügyelet mellett. Az utcán levő társaikat már igazoltatják a rendőrök. Időközben, mintegy negyed órával az akció megkezdése után megérkezett a készenléti rendőrségtől az erősítés is, további egy tucat egyenruhást vezényeltek ki az erélyfoglaló fiatalokhoz.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.