galéria megtekintése

Merkel és Putyin pörgetik fel a tüntetőket

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 24. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Újra felpörög a civil ellenzék. Február első két napján Angela Merkel német kancellár, két héttel később pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása ad apropót a kormányellenes tiltakozásra. Bár a tüntetéssorozat folytatódik, az új ellenzéken belül ma sincs összhang. Ezt jelzi, hogy két csoport egymás tudta nélkül szervez ugyanoda március 15-i megmozdulást.

Ha csak a tüntetésnaptárt nézzük, minden eddiginél szervezettebbnek tűnik a tavaly októbertől formálódó civil ellenzék. Február elsején tart demonstrációt a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért Facebook-csoport „Tavasz jön – Orbán megy!” címmel, egyebek mellett a megszorítások, az embereket elszegényítő politika és a demokrácia lebontása miatt.

A legutóbbi operaházi tüntetést szervező MostMi közösség mintha gyengülni látszana
A legutóbbi operaházi tüntetést szervező MostMi közösség mintha gyengülni látszana
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az időzítés nem véletlen, a demonstrációt egy nappal Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása előtt tartják. A budapesti, Kossuth téri demonstrációra péntek délutánig több mint 12 ezren jelentkeztek. Ugyanazon a napon több vidéki városban is tüntetnek. Lesz tiltakozás Bécsben, és szerveződik megmozdulás Stockholmban is. A Kossuth téri tüntetésen információink szerint beszédet mond mások mellett Heller Ágnes filozófus, Kész Zoltán, a veszprémi időközi parlamenti képviselő-választás egyik, a baloldal által támogatott jelöltje, és maguk a szervezők: Vajda Zoltán, valamint Gulyás Balázs.

 

Az elsejei monstre tüntetés után egy nappal demonstrál a MostMi közösség, amelynek korábban, az Operaháznál tartott januári sokezres megmozdulásig meghatározó arca s egyik vezetője a iWiW alapítója, Várady Zsolt volt. A tüntetést a Merkel-látogatás napjára időzítették: a kancellár az Andrássy Gyula Egyetemen tart előadást, így a demonstrációt az intézmény elé, a Pollack Mihály térre hirdették meg. „Mutassuk meg Merkel asszonynak, és mutassuk meg a világnak, hogy Európához akarunk tartozni, hogy büszke európai polgárok vagyunk, és eszünk ágában sincs változtatni ezen!” – írták a szervezők. Eddig 1100-an ígérték meg a Facebookon, hogy ott lesznek.

Már most tudható az is: „Talpra magyar! – Putyint soha!” címmel hív tüntetésre az orosz elnök budapesti látogatása előtt egy nappal, február 16-ra a Humán Platform több civil szervezettel, közösséggel együtt. A demonstráció során a tüntetők a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig vonulnak. És ha ez nem lenne elég: a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért csoport pénteken bejelentette, hogy március 15-én Budapesten a Szabad sajtó úton ünnepelnek és tüntetnek egy olyan magyar köztársaságért, „amely minden polgáré és nem egy párt látványosan gazdagodó politikusaié”.

A netadó-ellenesek viszont erősödnek
A netadó-ellenesek viszont erősödnek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Bár a tüntetéssorozat jól szervezettnek látszik, egyre mélyebb törésvonalak szabdalják a civil ellenzéket. Világosan látszik, hogy az ellenzéki pártoktól nem eleve elzárkózó Gulyás Balázs-féle, a „netadós csoportból” kinőtt mozgalom erősebbnek tűnik, mint valaha, amit mutat a támogatottság, hogy a Facebookon negyedmillióan kedvelik, tüntetéseire rendre sok ezren mennek el. Eközben a másik, eddig meghatározó tüntetésszervező közösség, a MostMi mintha kezdene háttérbe szorulni.

A csoport legutóbbi nagy tüntetése, az operaházi, a korábbiaktól eltérően már a tüntetők körében sem volt sikeres: sokaknak nem tetszett, hogy a szervezők nem engedték felszólalni Kész Zoltánt, s rögzítették, továbbra sem akarnak pártokkal együttműködni. Mindezek után – az indoklás szerint a vitáktól függetlenül – Várady bejelentette, hogy nem vállal tovább vezető szerepet az alakuló MostMi közösségi szervezetben. Helyét a csoport másik alapítója, Takács Bori vette át.

A közösség oldala az utóbbi időben kevés életjelet mutatott, két hete nem frissült, ráadásul eddig csak 1100 ember jelezte, hogy ott lesz a február másodikára meghirdetett tüntetésen. Takács Bori lapunk kérdésére arról beszélt, hogy készülnek a tüntetésre, hamarosan közzéteszik a tervezett programot, a felszólalók listáját. Felvetésünkre, miszerint presztízsveszteséget okozhat, hogy egy nappal egy várhatóan tízezres tüntetés után tartanak egy jóval kisebb megmozdulást, azt mondta, nem tömegtüntetést akartak, előre tudták, hogy munkanapon kevesebben lesznek, eleve egy flashmob jellegű akcióra készültek. Arra a kérdésünkre, felmerült-e, hogy lefújják a demonstrációt, azt felelte: ez szóba sem került.

A „rendszerkritika” még közös pont
A „rendszerkritika” még közös pont
M. Schmidt János / Népszabadság

A civil ellenzéken belüli feszültségekről sokat elárul az is, a kommunikáció hiánya miatt újabb vitákat okozhat a március 15-re, a Szabad sajtó útra tervezett tüntetés. Információink szerint ugyanis a Százezren az internetadó ellen és a 60 ezren a magánnyugdíjukért csoportot megelőzte a MostMi közösség: már az év elején lefoglalták a helyszínt „rendszerkritikus” demonstrációjukhoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.