galéria megtekintése

Országos lázadásra készülnek a magyar taxisok

21 komment

NOL

Sárga taxik lepték el a Lánchidat csütörtök este. Pestről indultak, köröztek a Clark Ádám téren, elképesztő hangosan dudáltak, majd visszahajtottak a hídon, megbénítva a járműforgalmat.

Egy taxitársaság diszpécsere munkatársunknak elmondta, az Uber sofőrszolgáltatás ellen szól a tüntetés. Arra kérdésre, lesz-e blokád, a diszpécser válaszolta, még az is lehet. Az akcióban részt vevő taxik a Várkert Bazárnál is elhajtottak.Este háromnegyed tizenegykor a konvoj már az Erzsébet hídon vonult gyalogtempóban, rendőri felvezetéssel és zárással. Amennyi forgalom még volt, azt akadályozzák is.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Uber péntek reggel nyolctól vasárnap éjfélig tartó ingyenes akció kere­tében próbálja megismertetni magát az utazóközönséggel. A magát utazás- és autómegosztó szolgáltatónak tartó amerikai cég rendszerét használók Budapesten tíz alkalommal térítésmentesen utazhatnak, fuvaronként háromezer forintig.

 

Az Uber magyarországi megjelenése miatt a budapesti taxisok már tapasztalnak forgalom-visszaesést, főleg a hétvégi buliidőszakokban, amikor a fiatalok az okostelefonjaikról már inkább Uber-kocsikat hívnak. Taxis körökben terjedő információk szerint az Uberhez már 500 kocsi csatlakozott Magyarországon, amivel a legnagyobb taxitársaságok között lehetne.

– A taxisok körében pattanásig feszült a hangulat, miután a sofőröket szigorúan szabályozták a fővárosban, és minden apróságért előveszik őket, ezzel szemben engedély nélküli szolgáltató működik a fővárosban, és így a minősített sárga taxik esetében az átlagosnál sokkal kevesebb lett a fuvar. Ez a helyzet váltotta ki azt, hogy lényegében előzetes szervezés nélkül 70-100 autóval ma este létrejött egy spontán demonstráció az ilyen, nem szabályozott piaci szolgáltatókkal szemben – mondta lapunk kérdésére ezután Farkas Zsolt, a Taxi-gépkocsivezetők Független Szakszervezetének (TGFSZ) az elnöke. A TGFSZ sem a csütörtöki demonstráció szervezésében, sem magán a demonstráción nem vett részt, de Farkas beszélt olyanokkal, akik tüntetnek. Elmondta, a résztvevők nem értik, hogy miután az érdekvédelem bevonásával elkészült az országos taxirendelet, s ezt az ígértetek szerint az év elején ki kellett volna hirdetni, vajon mi az oka, hogy mégsem hirdették ki. Farkas hozzátette, nemcsak a fővárosban, de vidéken is ingerültek a taxisok, annak ellenére, hogy a vidéki városokat egyelőre nem érinti az Uber megjelenése Magyarországon. Ám mivel az Uber a jelzései szerint idővel akár vidéken is terjeszkedne, a taxisok arról beszélnek, hogy ezt nem szeretnék megvárni.

Egy névtelenséget kérő taxis arról beszélt, tud olyan esetről, hogy a barátnője miatt Magyarországra költözött egy olasz állampolgár, akinek a költözésről szóló döntésében nagy szerepet játszott az is, hogy Magyarországon beindult az Uber, és meg is lehet élni a szolgáltatásból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.