Tüntetést szerveznek a lázadó tanárok

A teljes városon keresztül vonuló tüntetéssel folytatódik a ­miskolci Herman Ottó Gimnázium ­tanári karának levelével kezdődött tiltakozási hullám. Az oktatásban uralkodó állapotokat bíráló íráshoz sok ezren csatlakoztak. Most a PSZ a hermanosokat támogató ambiciózus tüntetést szervez.
Fogadóóra címmel a Herman ­Ottó Gimnázium tantestületét és követeléseit támogató demonstrációt szervez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) helyi csoportja február 3-ra Miskolcon. Mivel a köznevelési törvény szerint a diákoknak és a tanároknak is kötelező 16 óráig bent maradniuk az iskolában, délután fél ötre hirdetik a fáklyás felvonulás kezdetét. A gimnázium ­tornacsarnoka elől indul a fáklyás felvonulás a város­háza elé, majd a Hősök terére, ahol felolvassák petícióikat.

– Ismerjük már a taktikát, amivel megpróbálják kiénekelni a sajtot a szánkból – így válaszolt Csabalik Zsuzsa, a PSZ miskolci titkárhelyettese arra a kérdésre, hogy vajon Balog Zoltánnak és csapatának szombati, tűzoltás jellegű bejelentései az oktatást szigorító adminisztráció „felpuhításáról" nem teszik-e okafogyottá a tüntetést. Közölte: rendszerszintű problémák vannak, s azzal, hogy létrehoznak egy köznevelési kerekasztalt, még nem jut több pénz és figyelem erre az ágazatra.

– Látnunk kell, hogy a humántárcánál az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra és a kultúra egyaránt mostohagyerek. Az egyedüli „kiskedvenc" a sport. Erre az egyre jut forrás. Amit a hermanosok az iskolákról leírtak a levelükben, az csak a jéghegy csúcsa, ennél sokkal nagyobb a baj, amit nem lehet hirtelen jött ígéretekkel elfedni – mondta a szakszervezeti vezető.

Mint megtudtuk, a demonstrá­cióhoz már most számos szakszervezet – köztük az Autonómok, a zeneművészek és a PDSZ – csatlakozott, de tárgyalnak a közlekedési és a vasúti érdekképviseletekkel is. A fáklyás felvonulásra tanárokat, diákokat, szülőket és nagyszülőket is várnak, mert – miként Csabalik Zsuzsa fogalmazott – az oktatás jelenlegi siralmas állapota szinte minden családot érint valamilyen módon.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.