Tüntetésekkel indul a parlamenti szezon

Több demonstráció is lesz pénteken, az új parlament alakuló ülésének napján a Kossuth téren és környékén. Emberi jogi és antirasszista szervezetek az ellen tiltakoznak, hogy a Jobbik elnöke gárdamellényben készül bevonulni az Országházba. A szélsőjobb a "politikai foglyok" szabadon bocsátása érdekében tüntet.

Mintegy százötvenen írták alá azt a felhívást, amely tiltakozó gyűlésre hív délután fél egyre a Vértanúk terére. A demonstrációt Iványi Gábor metodista lelkész szervezi. A felhívás szerint súlyos veszélyt jelent a magyar parlamentarizmusra, ha a Jobbik vezetője a "bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda egyenruhájának jellegzetes részét képező mellényben" tesz esküt a törvények betartására.

Hasonló okokból szervez flashmobot (villámakciót) a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom egy órára a Kossuth térre. A résztvevőket a mozgalom arra kéri, hogy transzparenseket ne hozzanak magukkal: viseljenek valamilyen számukra kedves mellényt. Kockásat vagy csíkosat, kötöttet vagy horgoltat, cipzárast vagy gombosat - teljesen mindegy. (Osztolykán Ágnes, az LMP roma képviselője a minap bejelentette, hogy divattervező által készített cigány viseletben jelenik meg az alakuló ülésen.)

A Civilek a szélsőjobb ellen mozgalom szintén a Vértanúk terére, délután öt órától este hétig hirdetett antirasszista demonstrációt.

Ugyanakkor több szélsőjobboldali honlap is közzétette a "hatvannégy vármegyés" Toroczkai László kiáltványát, amely szerint nem sokkal dél után Budaházy György és a "politikai foglyok" szabadon bocsátása érdekében is lesz egy tüntetés az Alkotmány utca sarkánál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.