Tüntetés lesz vasárnap Budapesten az internetadó ellen

Tüntetést szerveznek a Facebookon vasárnapra a fővárosba a kormány internetadóval kapcsolatos tervei ellen.

„Internetadó, NAV-botrány, ÁFA-botrány, súlyos korrupció, kitiltási botrány, hazudozás. Mindenre figyelünk, és a többi botrányról sem feledkezünk meg!" – írja a tüntetés egyik szervezője, a Százezren az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport.

A megmozdulást Budapestre, a József nádor térre szervezik vasárnap, 18 órai kezdettel. Cikkük megjelenésekor mintegy 14 ezren jelezték, hogy ott lesznek a négy nap múlva esedékes tüntetésen.

A helyszínválasztás szimbolikus: a téren, a Pénzügyminisztériummal szemben áll József Antal főherceg, I. Ferenc osztrák császár, magyar és cseh király öccsének szobra, aki 1796-tól haláláig Magyarország nádora volt és igen sokat tett Pest-Buda építészeti, infrastrukturális és kulturális fejlődéséért. Bőkezű mecénásként támogatta a Nemzeti Múzeumot, az Országos Széchényi Könyvtárat és a Magyar Tudományos Akadémia létrehozását. Ő vásárolta meg és parkosíttatta a Margit-szigetet, és arborétumot hozott létre a mintagazdaságként működő alcsúti kastélyhoz tartozó birtokon.

A "legmagyarabb Habsburgnak" tartott főherceg császári öccsénél azt is elérte, hogy kegyelmet adjon a börtönbüntetésre ítélt magyar jakobinusoknak, köztük Kazinczy Ferencnek.

A magyar reformkor egyik legjelentősebb alakjának halála után alig több mint egy évvel kitört a bécsi és a pesti forradalom.

Ahogy korábban mi is megírtuk, a kormány internetadó kivetését tervezi. Minden megkezdett gigabájt után 150 forint adót szednének, annak ellenére, hogy a Fidesz a Gyurcsány-kormány idején felmerült hasonló terv ellen hevesen tiltakozott.

2008. április 26-án Nyitrai Zsolt, a párt információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője sajtótájékoztatón azt mondta: "A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését".  A hatalmas botrányt kavart és napokon belül visszavont javaslatot Hiller István akkori kultuszminiszter vetette fel. Az akkori javaslat szerint a netes tartalomszolgáltatóknak 0,8 százaléknyi adóval kellett volna hozzájárulniuk a magaskultúra támogatásához.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.