Tüntetés Debrecenben: A menekültek nem bűnözők!

A debreceni menekülttáborban a legrosszabb a helyzet a magyarországi befogadóállomások közül.

A debreceni menekülttábor lakóinak jogaiért demonstráltak a Migráns Szolidaritás Csoport tagjai, mintegy negyvenen szombaton Debrecenben, a menekülteket befogadó állomás előtti területen. A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy az odaérkező menedékkérők ne kerüljenek menekültügyi őrizetbe - mondta el Babak Arzani, a csoport egyik iráni tagja, maga is menekült, a helyszínen az MTI tudósítójának. Kifogásolta, hogy a debreceni menekülttáborba érkezők 42 százalékát - ahogy fogalmazott - azonnal "bezárják", és szerinte nem lehet tudni, milyen szempontok alapján döntenek.

Babak Arzani utalt a Helsinki Bizottság legutóbbi jelentésére, amely szerint a debreceni menekülttáborban a legrosszabb a helyzet a magyarországi befogadóállomások közül. Debrecenben nem példa nélküli a menekültek fizikai bántalmazása, kezdetleges módon állapítják meg a kiskorúság tényét, és számos esetben nem lehet tudni, mit történik a kérelmezőkkel a szögesdróttal, betonkerítéssel körülvett táboron belül - állította a szolidaritási csoport iraki tagja.

Babak Arzani reményét fejezte ki, hogy demonstrációjukkal hozzájárulnak a menekültügyi őrizet eltörléséhez Magyarországon.
A demonstrálókhoz időközben a debreceni menekülttábor több lakója is csatlakozott, összesen mindegy százan lehettek a befogadóállomás előtti téren, békésen zenéltek, énekeltek, miközben transzparenseket tartottak a magasba, például "A menekültek nem bűnözők" felirattal.

A menekültek melletti demonstráció idején a tér másik oldalán sajtótájékoztatót tartott a Jobbik debreceni szervezete.
Herpergel Róbert, a párt szakpolitikusa kijelentette: a debreceni Jobbik azt szeretné, ha a menekülttábor önfenntartó lenne, napi költségeiket közmunkával teremtenék elő a tábor lakói.

Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakciójának vezetője kijelentette: ők a környékbeli lakók érdekeit képviselik, s felidézte, milyen akciókat - fáklyás felvonulásokat, demonstrációkat - szerveztek az elmúlt hónapokban a lakók nyugalmáért. Ugyancsak emlékeztetett az elmúlt években menekültek által, helyi lakosok ellen elkövetetett bűncselekményekre.
A Jobbik továbbra is követeli a menekülttábor zárttá nyilvánítását a debreceniek, különösen a környéken élők nyugalma és biztonsága érdekében - hangsúlyozta Ágoston Tibor.

Herpergel Róbert hozzátette: ezekről a kérdésekről békés szakmai vitát szerettek volna folytatni a Migráns Szolidaritási Csoport jelenlevő tagjaival, akik ez elől elzárkóztak. A térségben a demonstráció idején jelentős rendőri jelenlétet tapasztalt az MTI tudósítója. Atrocitásra nem került sor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.