Tünci, a disznókirálynő

Sűrű vakuvillogás közben vonultak a plus-size modellek a piros szőnyegen, a háromtagú zsűri árgus szemekkel vizsgálta járásukat, kisugárzásukat. Végül Tünci nyert, a maga százötven kilójával. Ő érdemelte ki a Miss Zselicvölgy címet. A duroc fajtának dicsőséget szerző, négyesztendős győztes 24 utóddal büszkélkedhet. Amiatt ne vessünk rá követ, hogy Tünci szingliként népesíti be a farmot.

Mindennek fényében talán nem meglepő: Tünci egy disznószépségversenyen diadalmaskodott. Az egyik somogyi falucska agrárcége hirdette meg saját kocái között a versenyt, egyrészt áprilisi tréfaként, másrészt marketingfogásként, hogy felhívja a figyelmet magára.

A győztes koca és a jutalom répacsokor
A győztes koca és a jutalom répacsokor
Lang Róbert

Amúgy a kocák nem viselték túl jól a megméretést, néha tiltakozó visítással léptek az istálló kifutójára, és földeletlen konnektorra emlékeztető orruk idegesen remegett. Akadt, aki felvetette, hogy egy ilyen kocaverseny akkor lenne korrekt, ha kanok lennének a zsűriben.

A verseny után kifaggattam a kocákat szőnyegre vezető állatgondozót, a 42 éves Sólyom Attilát a modellekről. Ő megerősítette, amit az állat-viselkedéstan tudósai annyiszor leírtak, hogy a disznó okos jószág. Öthetes korában már 8-10 utasítást – ilyesmiket, hogy: gyere ide!, menj odébb!, állj fel!, vigyázz!, szégyelld magad! – megért egy malac, miközben mi egy nyikkanásukat se tudjuk megfejteni.

Ráadásul a cocák – szemben az illegális szemetelőkkel – mindig egy helyre piszkítanak. Sólyom szerint igaztalan dolog a disznókhoz hasonlítani az alávaló embereket, a négylábúak erre nem szolgáltak rá. Mellesleg állataink közül csak a kutya, a macska és a ló szerepel több magyar közmondásban, mint a disznó, ám a röfis szólások szinte mindegyike negatív tulajdonságra figyelmez. A mondásokban disznóhoz hasonlítjuk – többek között – a koszos, a bamba, a hálátlan, az ártó, az iszákos, az érdemtelen és a fukar embert. Egyébként az a mondás, hogy „disznónak, fösvénynek holta után van haszna” Tüncire nem áll, ugyanis ő azt kapja jutalmul, hogy sosem vágják le, mostantól ő lesz a farm címerállata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.