galéria megtekintése

Egy kicsit túltolták a menekülteset a magyar oviban

11 komment


Lencsés Károly

Az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához fordult két jogvédő szervezet, mert úgy vélik, jobb lenne, ha a kisgyerekeket kihagynák a menekültválságból, s nem vinnék őket a határra, hogy hálálkodjanak a „katona bácsiknak”.

Október 2-án több híradás is beszámolt arról, hogy a zákányi óvodások az óvodavezető által szervezett program keretében saját készítésű ajándékot vittek a horvát-magyar határon szolgálatot teljesítő katonáknak. A látogatásról a köztévé is felvételt készített.

Az óvodapedagógusok beszámolója szerint jellemző, hogy „a fiúk katonabácsisat, a lányok menekülteset játszanak” az óvodában.

Az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért közleménye szerint az óvoda akciójával megsértette a gyerekek és szülők emberi méltóságát és lelkiismereti szabadságát. A két szervezet ezért panasszal fordult az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz és az oktatási jogok biztosához.

 

A katonáknál tett látogatás a híradások tanúsága szerint a menekülthelyzet kapcsán a katonák alkalmazásának szükségességét, a militáns módszereket népszerűsítette óvodáskorú gyerekek körében – hangsúlyozza a két szervezet. Szerintük azonban a szülők kizárólagos joga eldönteni, hogy a békés megoldásokat vagy a katonai konfliktuskezelést, az egyenruhás életformát népszerűsítő nevelésben részesítik-e gyermekeiket.

„Bújj, bújj zöld ág” helyett
„Bújj, bújj zöld ág” helyett
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Állítják, hogy az önkormányzati óvoda ebbe nem avatkozhat bele. Ráadásul a gyerekek személyiségi jogai azzal is sérülhettek – vélik –, ha róluk szülői hozzájárulás nélkül felvételeket készítettek és tettek közzé a sajtóban, valamint a közösségi médiában.

Az akcióval egyet nem értő szülők ráadásul tiltakozni sem tudnak: az érintett, alig ezerfős településen egyetlen óvoda működik,

a gyermekeket konfliktus esetén nincs hová vinni.

Ebben a helyzetben tehát lényegében kizárt, hogy a gyermekek szülei közül bárki, még ha sértve is érzi jogait, panasszal lépjen fel az óvodával szemben – hangsúlyozzák a jogvédők.

Magyar katonák figyelik a menekülteket Zákány mellett
Magyar katonák figyelik a menekülteket Zákány mellett
Varga György / MTI

Ezért a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet közérdekű bejelentéssel fordult Zákány és Zákányfalu Óvodafenntartó Társulásának elnökéhez, hogy állapítsa meg a jogsértést, s

biztosítsa arról a szülőket és óvodapedagógusokat, hogy hasonló eset a jövőben ne forduljon elő

– tudatják. Egyúttal felhívták Székely László ombudsmant és Aáry-Tamás Lajos oktatási biztost arra, hogy az ügyben kezdeményezzenek vizsgálatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.