Túltolta a habzsi-dőzsit a volt siófoki polgármester

Hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést Lengyel Róbert, Siófok független polgármestere, mivel szerinte hiányosak az adatok arról, 2011-ben miként finanszírozták közpénzből a város akkori irányítóinak és családtagjaiknak amerikai útját.

A Lengyel által közzétett szövegben olvasható, hogy Siófok kaliforniai testvérvárosának, Walnut Creeknek a polgármestere 2011-ben meghívta a Balaton-parti település akkori első emberét, a fideszes Balázs Árpádot és egy kísérőjét Amerikába. Az invitálás két embernek négy napra szólt, a siófoki delegáció viszont kilenc főre szaporodott, és két hétig maradt a tengerentúlon – írja Lengyel. Az utazásról nem döntött az önkormányzat egyetlen grémiuma sem. Az ügy városházi dokumentumait hiányosnak találta Lengyel, ezért felkért egy igazságügyi szakértőt, vizsgálja meg az iratanyagot.

Fotó: H. Szabó Sándor

A szakértő pénzügyi visszaélések gyanúját tárta fel, s ennek nyomán tett feljelentést Lengyel. Az eddigi adatok alapján Balázs Árpád a feleségével ment ki Walnut Creekbe, vele tartott három képviselő, s az említettek három családtagja, valamint egy városházi dolgozó. A repülőjegyek árának egy részét utólag kifizették a küldöttség tagjai, az önkormányzatot így is 2,8 milliós költség terhelte. Hogy a közpénz felhasználása jogszerű volt-e, a rendőrség vizsgálja.

Megkerestük az ügyben Balázs Árpádot, s a jogász végzettségű politikus elmondta, szerinte az utazás dokumentumai teljesek, főleg, hogy a napokban bevitte a siófoki jegyzőhöz az iratanyag állítólag hiányzó részét, miután számítógépéről kinyomtatta azt. A delegáció összetételéről Balázs döntött, mivel ez polgármesteri hatáskör volt. Az út költségeinek javát a delegáció tagjai állták, s azt is vállalták, hogy fizetik a kaliforniai cseredelegáció magyarországi kiadásait.

A kaliforniai utazás kapcsán Lengyel a hatodik olyan büntető feljelentést tette, amely a város előző vezetőinek törvénytelennek gondolt lépéseit támadja. A legnagyobb visszhangja annak a feljelentésnek volt, ami azt taglalta, hogy a város vezetői mentesültek a szemétdíj fizetésétől 2014-ben. A korábban Siófok rendőrkapitányaként dolgozó Lengyel „befutása” volt a tavalyi önkormányzati választás egyik legnagyobb meglepetése, hisz nagy fölénnyel győzte le Balázs Árpádot, aki húsz éven át irányította a várost, ugyanakkor a Fidesz nyolc egyéni körzetből hetet megszerzett a Balaton déli partjának fővárosában.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.