galéria megtekintése

Nem akarnak szovjetellenes emlékművet – a miniszter szerint nem értik a közéletet

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.

Czene Gábor, Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Legalább tíz éven keresztül hirdessünk országos moratóriumot: egyelőre ne épüljenek olyan emlékművek, amelyek a XX. század vitatott korszakaival foglalkoznak – így reagált Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Szabadság térre tervezett szovjet megszállási emlékmű ötletére.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere július végén, a Gulág Emlékbizottság ülése után bejelentette, hogy társadalmi vitát indít a Szabadság téri szovjet megszállási emlékműről, amely – közlése szerint – civil szervezetek kezdeményezésére került napirendre. Pár hét múlva Balog a Zsidó Közösségi Kerekasztalon állt elő a javaslattal. Kérte a zsidó szervezeteket, nyilvánítsanak véleményt: a miniszter úgy vélte, örvendetes lenne, ha egy emlékműről végre nem a felállítása után, hanem annak előtte folytatnák le a vitákat.

Heisler András lapunk kérdésére érzékeltette, hogy nincs elragadtatva a Szabadság téri szovjet megszállási emlékmű ötletétől. A különféle emlékmű- és szoborállítási tervek, vagy megvalósításuk folyamatosan súlyos indulatokat gerjesztenek Magyarországon – mondta. A Mazsihisz elnöke ezért javasolja azt, hogy legalább tíz éven keresztül hirdessünk országos moratóriumot: egyelőre ne épüljenek olyan emlékművek, amelyek a XX. század vitatott korszakaival foglalkoznak. Magyarországnak végre egy kis nyugalomra van szüksége, nem pedig újabb és újabb konfliktusokra. „Hagyjuk abba az emlékműépítéseket, mert láthatóan nem jövünk ki jól belőle” – állapította meg Heisler András. Azt a rengeteg pénzt és energiát, amit a társadalmat megosztó elképzelésekre fecsérelünk, szerinte inkább oktatásra, egészségügyre vagy más értelmes célra kellene fordítani.

Előtérben a német megszállási emlékmű, a háttérben a szovjet katonák obeliszkje
Előtérben a német megszállási emlékmű, a háttérben a szovjet katonák obeliszkje
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

A zsidó hagyományban az emlékezés központi jelentőségű – ezt már Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija nyilatkozta. A pusztulásokra és megmenekülésekre való emlékezés azonban sohasem az elnyomók és üldözők felelősségét, hanem a személyes tanulságot, a mi életünkben is alkalmazható aktuális tanítást helyezi előtérbe. A különleges közép-európai történelmi realitásból adódóan a magyar nemzet töredezetté vált a XX. század traumáinak egymással sokszor versengő és ellentétes módon megélt emlékezethálóiban – folytatta a rabbi. Köves Slomó feltételezi, hogy a közös nevezőt nem ezeknek a széttartó érzületeknek a leegyszerűsítően tanáros bronzba öntésével lehet elérni. Hanem talán azzal, ha a múlt század Magyarországának emberi szenvedéseire emlékezhetünk, helyet hagyva a személyes értelmezésnek és azonosulásnak.

A Szabadság tér már amúgy is túl van terhelve mindenféle emlékművekkel – jegyezte meg Kirschner Péter, a Mazsike (Magyar Zsidó Kulturális Egyesület) elnöke. Persze: az építészeti, várostervezési szempontoknál kényesebb kérdés, hogy a Vörös Hadsereg meddig tekinthető felszabadítónak, és mettől számít megszállónak. A máig tartó vita Kirschner szerint belátható időn nem fog lezárulni, márpedig közmegegyezés nélkül helytelen lenne „szovjet megszállási” emlékművet emelni.

A Mazsihisz véleménye egy vélemény – mondta lapunknak Balog Zoltán. A miniszter szerint álláspontjuk mögött egy rossz elképzelés húzódik a közélet természetéről. – A vitában, a párbeszédben való részvételnek nincs alternatívája. Az élet ugyanis nem áll meg. És ha mi valamit üresen hagyunk, akkor oda „benyomulnak” mások, és elfoglalják a teret. Olyan nem lehetséges, hogy üres a közéleti viták tere, és ha valaki a saját véleményét nem artikulálja, nem hallatta a hangját, akkor hallatják mások a hangjukat, esetleg ő ellene – mondta Balog Zoltán. Hozzátette, van olyan zsidó szervezet, amelyik megkereste azzal, hogy „kimondottan szeretne részt venni a véleményének az elmondásával” a szoborállítás ügyében, de  nem nevezte meg a szervezetet.

Balog Zoltán a tervezett társadalmi vitáról munkatársunknak elmondta: a Gulág emlékbizottsággal közösen szeretnék javasolni a közszolgálati médiának, hogy rendezzenek vitákat, ütköztessék a különböző véleményeket, készítsenek műsorokat. Ezen kívül konferenciákat is szerveznek, történészek és az érintett szervezetek részvételével. – De engem az utca emberének a véleménye is érdekel – tette hozzá Balog Zoltán. A miniszter kérdésünkre az áldozatok emlékét ápoló Recski Szövetséget, a POFOSZ-t, ’56-os szervezeteket és az MTA Történeti Bizottságát is megemlítette azok között, akiknek a véleményét szeretnék megismerni az emlékmű felállítása előtt. Külön kiemelte, hogy az egyházak véleményét is szeretnék kérni, hiszen számukra „súlyos és nehéz” időszakot hozott a szovjet megszállás.

Balog Zoltán azt szeretné, ha a szovjet megszállás áldozatainak az emlékműve 2017. február 25-re elkészülne, hiszen akkor zárulnak a Gulág emlékévek, és ez az évfordulója Kovács Béla kisgazda politikus szovjet hatóságok általi elhurcolásának, ez a kommunizmus áldozatainak az emléknapja. 2016-ban tehát el kell kezdeni az emlékmű felállítását. Ez azt jelenti, hogy háromnegyed év marad a társadalmi vitára, a döntésre és a pályázat kiírására - mondta a miniszter.

Balog Zoltán tájékoztatása szerint a civil szervezetek részéről – akik a deportáltak emlékét ápolják – fogalmazódott meg, hogy szeretnének egy központi emlékművet a Szabadság téren. A nyilasok által halálra ítélt, majd megmenekült és a Gulágot is megjárt egykori atléta-medikus politikai hadifogoly lánya fogalmazta meg a szoborállítás tervét. – Mivel arról már beszéltünk, hogy mit gondolunk 1944-ről, beszéljünk arról is, hogy mit gondolunk 1945-ről, hiszen ez az időszak egyszerre hozta el a náci uralom végét és a szovjet megszállás kezdetét.

Azért gondolt arra, hogy a zsidó szervezeteket külön is felkéri, hogy mondják el a véleményüket, mert el tudja fogadni, hogy a zsidó közösségnek, de nagyon sok zsidó embernek személyesen is felszabadulás volt 1945 a náci rémuralom után – mondta végül a miniszter.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.