Tüdőrák: dobogós Magyarország

Magyarország világelső a tüdőrák-halálozásban. Évente tízezer új beteget diagnosztizálnak és nyolcezren halnak meg a kórban.

A betegség megelőzésében nagy lépést tett a kormányzat, amikor szigorított a dohányzási szabályokon – mondta lapunknak Kovács Gábor, az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója. Szerinte várható, hogy azokhoz az országokhoz hasonlóan, ahol ez az intézkedés már korábban megtörtént, a szabályozással rohamosan csökken Magyarországon is a megbetegedések aránya.

Hozzátette: a tüdőrák és a dohányzás között szoros összefüggés van. A betegek 85 százaléka dohányos, vagy korábban hosszabb ideig szívta a cigarettát. A főigazgató-főorvos szerint a tüdődaganatosok gyógyulási esélyeit javítaná, ha a korai stádiumban fedezhetnék fel a bajt. Például az erősen veszélyeztetett csoportban, az idős dohányosok körében célzott szűrővizsgálattal fedezhetnék fel a bajt.

Kovács Gábor azt is hozzátette, hogy az is sokat segíthetne, ha az első tünetek jelentkezésénél a skandinávokhoz hasonlóan a magyarok is elmennének az orvoshoz. Míg a skandináv, az északi emberek az első panaszok – makacs köhögés és hátfájdalommal szinte azonnal orvoshoz fordulnak, a magyarok hosszú hónapokig együtt élnek a kínzó tünetekkel, anélkül, hogy bárkinek is szólnának. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.