Tudni akarja, hogy a magyarok okosabbak-e, mint a 13 éves angol gyerekek?

Egy brit matekverseny feladatsorából ragadott ki néhány példát az Eduline oktatási szakportál. Ezekre a kérdésekre arrafelé 13 és 16 év közötti diákoknak kell válaszolniuk. Aki akarja, kipróbálhatja magát: okosabb-e, mint egy angol tizenéves.
Jákob nyájában egyharmad a kecskék aránya, a többi bárány. Tizenkettővel több bárány van, mint kecske. Összesen hány állat van Jákob nyájában? – egyebek mellett ilyen kérdésekre kell válaszolni egy-két perc alatt a brit iskolások matekversenyén. A feladatsort az Eduline portál fedezte fel.

Egy másik feladat: Tegwennek ugyanannyi bátyja van, mint nővére. Minden bátyjának ötven százalékkal több nővére van, mint bátyja. Hány gyerek van a családban?

A UK Intermediate Mathematical Challenge nevű országos brit matekversenyen 13-16 éves gyerekek oldanak meg ilyen feladatokat. A szakportál arra is felhívja a figyelmet, hogy tilos számológépet használni. Így fejben vagy papíron kell mindenkinek számolnia, és a portálon közzétett az öt kérdés megoldására összesen 13 perc áll rendelkezésre.

Aki nem riad vissza egy kis gondolkodástól, maga is megpróbálhatja megtalálni a helyes válaszokat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.