galéria megtekintése

AIDS-járvány fenyeget a budapesti tűcserestop miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 26. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Súlyos hepatitis- és AIDS-járvány kitörésének lehetőségéről beszélnek a szakértők a tűcsereprogram leállítása miatt. Az alapvető jogok biztosának jelentése szerint meg kell állítani a tűcsereprogramok felszámolását a fővárosban, mert ezek gátolják a fertőző betegségek terjedését és hozzájárulnak az egészséges környezet kialakításához.

Székely László azt követően fogalmazta meg jelentését, hogy a Drogprevenciós Alapítvány kénytelen volt megszüntetni az 1995 óta a XIII. kerületi Hollán Ernő utcai irodájában működtetett tűcsereprogramját, korábban pedig a Józsefvárosban is bezárt a Kék Pont irodája.

Mind a fideszes vezetésű VIII. kerületben, mind a szocialista vezetésű Angyalföldön ugyanazzal érvelt a vezetés: a lakosságnak elege lett abból, hogy „a főváros összes drogosa hozzájuk jár új fecskendőért”, nem akarnak több eldobott használt tűt látni a parkokban.

A tűcsereprogram nem magyar találmány, nemzetközi szinten is a közös tűhasználattal járó kockázatok csökkentése érdekében vezették be. Elsősorban olyan, vérrel terjedő betegségek járványszerű terjedésének a megelőzése érdekében, mint a hepatitis C vagy az AIDS. Nem hivatalos források szerint a két budapesti iroda bezárása után az intravénás drogot fogyasztók körében máris megkétszereződött a fertőzések száma.

 

Az ombudsmani jelentés is ezen a ponton bírálta a kormányt. Székely László úgy vélte, függetlenül attól, hogy a programok megszüntetése jogszerű volt-e vagy sem, aggályos egy újabb tűcsereprogram megszűnése (a józsefvárosi tűcsereprogram már az angyalföldi előtt megszűnt). Úgy vélte: Angyalföldön a józsefvárosi program megszűnése után nőtt meg a „forgalom”, ami aztán a lakosság felháborodásához, és az önkormányzat tiltásához vezetett.

Jelentésében az ombudsman megállapította, hogy a kormány mulasztott akkor, amikor az Országgyűlés által 2013-ban elfogadott Nemzeti Drogellenes Stratégiában előírt szakpolitikai programot sem 2014-ben, sem 2015-ben nem fogadta el.

Pedig „az Emberi Erőforrások Minisztériuma által előkészített előterjesztés messzemenően alkalmas arra, hogy a kialakult helyzetben a mielőbbi rendszerszintű állami cselekvés alapjául szolgáljon”.

Pusztai Erzsébet orvos, az MDF, majd az MDNP egykori egészségügyi szakpolitikusa szerint

a tűcsere legalább annyira védi a drogfogyasztókat, mint a társadalom többi tagját. A fertőző betegségek nem válogatnak, mondta, emlékeztetett az ukrán példára, ahol a droghasználók körében kirobbant hepatitis- és AIDS-járvány a kábítószerrel nem élők körében is fertőzött.

Arra is volt már példa, magyarázta Pusztai, hogy valaki azután fertőzött meg másokat hepatitis C-vel, hogy ő maga már rég „leállt” a szerről.

Tűcsere akkor, amikor még működött a VIII. kerületi Kék Pont
Tűcsere akkor, amikor még működött a VIII. kerületi Kék Pont
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Túl azon, hogy az intravénás drogot fogyasztókra mindig is jellemző volt a rejtőzködés, s ez az elérhető tűcserepontok megszűnésével csak felerősödött, ma már egy újabb problémával is szembe kell nézniük a hatóságoknak és a témával foglalkozó alapítványoknak:

senki nem tudja megmondani, hány intravénás fogyasztó élhet Magyarországon, s ők milyen drogokat használnak.

Pár éve még egyértelmű volt, ha tű, akkor heroin. Azonban az újfajta pszichoaktív szerek rohamos elterjedésének hatására az LSD-bélyegek mellett épp a heroin volt az a klasszikus anyag, amely majdhogynem teljesen kiszorult a piacról. Ma hátizsákos aktivisták kutatnak az intravénás drogfogyasztók után, nem túl nagy sikerrel.

Bata István őrnagy, a BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője azt mondta, az egykor oly népszerű LSD csak hébe-hóba bukkan fel Budapesten, a heroin, amelynek grammja immár tízezer forint körül mozog, már egyre többek számára megfizethetetlen, a grammonként 15-20 ezer forintért kínált kokain pedig főként az elit drogja. Bata elismerte, a rendőrség sincs tisztában valamennyi új szer „fogyasztási gyakorlatával”.

Hallottak már arról, hogy vannak, akik egyes pszichoaktív szereket is intravénásan használnak,

bár szerintük ez nem jellemző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.