Tubes, te szégyenteljes...

Szégyenteljesnek nevezte a Civilek a Mecsekért Mozgalom a Honvédelmi Minisztérium egy korábbi közlését, miszerint többletkiadást jelent az adófizetőknek a Tubesre tervezett NATO-lokátor felépítésének késleltetése.

"Szégyenteljes, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) a kormány szakmailag rossz politikai alkujából fakadó következmények miatt a  civileket hibáztatja önmaga helyett" - írja csütörtöki közleményében a Civilek a Mecsekért Mozgalom (MM).

A honvédelmi tárca a Tubes-per legutóbbi, július 6-i, hétfői tárgyalása után azt közölte, hogy évente 22 milliárd forint többletkiadást jelent az adófizetőknek a Tubesre tervezett NATO-radarállomás felépítésének késleltetése, "a felperesek taktikázása miatt elhúzódó közigazgatási per".

A CMM erre reagálva hangsúlyozta: a pécsi polgárok a törvényből fakadó jogaikkal élnek csupán, s már a 2006. március 9-ei közmeghallgatáson egyértelműen kifejezték akaratukat, amelyet figyelembe kellett volna venni. Szerintük a szaktárca "logikátlanul különböző összeget jelöl meg" az építkezés elhúzódása miatt jelentkező kárként. Ugyanakkor a végrehajtás felfüggesztése iránti beadványaikban 2007 végén a bíróságnak nem tudtak bizonyítani egyetlen forint kárt sem.

A közigazgatási per - amelyet pécsi civil szervezetek kezdeményeztek a szaktárca ellen a radarállomás építési engedélyének visszavonása  érdekében - hétfőn az alperes tanújának meghallgatásával folytatódott. A Fővárosi Bíróság a tanúkihallgatások idejére - államtitkok miatt - a nyilvánosság kizárását rendelte el.

A per szeptember 16-án folytatódik, az eljárás jogerős befejezéséig a HM nem folytatja az építkezést. A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd másodfokon a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését. A felperesek azonban a miniszteri határozatot megtámadták

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.